Inteligentni prozor koji grije i hladi

Autor: M.E. Objavljeno: 03.11.2017. 🕜 11:41 Lokacija:

Jedan od najvećih problema suvremenog svijeta je iskorištavanje energije iz neobnovljivih izvora u velikim količinama. Učinkovito korištenje energije stoga je važnije nego ikada, a jedinstveno i inovativno rješenje pročelja pruža upravo to, a ujedno omogućava povećanje udobnosti.

Najveći uzrok emisija stakleničkih plinova je stvaranje i razvoj izgrađenog okoliša i život u njemu, pri čemu se procjenjuje da njegov utjecaj u većini razvijenih zemalja iznosi oko 33%, dok istodobno čak oko 40% udjela u potrošnji energije otpada na zgradarstvo, pri čemu najveći udio ima grijanje na fosilna goriva. Slijedom toga, životni okoliš u Europi treba biti projektiran, izgrađen, upravljan i obnavljan s mnogo većom energetskom učinkovitošću.

Veća udobnost uz niže troškove

Projekt Fluidglass nudi inovativni koncept transparentnog sustava pročelja koji objedinjava solarni toplinski kolektor, izolacijsko staklo, sustav za zaštitu od Sunca i plohe koja omogućavaju grijanje i hlađenje. Takvo jedinstveno rješenje nema samo bolje radne značajke i rezultate od konkurentnih rješenja, već je to jedino rješenje za velik broj zgrada sa staklenim pročeljima kod koji se netransparentni solarni kolektori ni ne mogu ugraditi zbog estetskih razloga ili načina korištenja i konstrukcije same zgrade. Uz to, takvo rješenje omogućava značajne uštede u odnosu na postojeća rješenja. Naime, njime se povećava toplinska učinkovitost cijele zgrade, što rezultira smanjenjem potrošnje energije za 50 - 70% u slučaju naknadne ugradnje, odnosno za 20 - 30% kod primjene u novim, niskoenergetskim zgradama, dok je u isto vrijeme udobnost korisnika znatno veća.


Kako rješenje, zapravo, radi?

Fluid, staklo i barijera

Novo rješenje radi tako da se u prostoru između prozirnih staklenih ploha nalazi fluid koji struji i tako pretvara pasivno pročelje zgrade u aktivne kolektore koji može reagirati na promjene uvjeta u vanjskom i unutarnjem okolišu. Dakle, radi se o kombinaciji slojeva stakla i fluida i toplinske barijere. Istodobno, postoji mogućnost optimiranja konfiguracije slojeva za različite namjene i različite izvedbe ovojnice zgrade. Osnovni elementi pri tome ostaju isti, ali kombinacija različitih slojeva omogućuje široku primjenu i jednostavan proces proizvodnje. Prednost takvog modularnog pristupa je u tome što se konačni proizvod može točno prilagoditi potrebama korisnika. Na primjer, zaštita od Sunca može se osigurati zatamnjenim staklom ili fluidom (fiksnim ili namjestivim). No, kod najnaprednijeg rješenja stakleno pročelje ima čak dva sloja fluida. Ta dva sloja reguliraju sve energetske tokove u pročelju zgrade, pri čemu sloj fluida koji je bliži unutarnjem sloju takvog staklenog pročelja zadržava temperaturu površine unutarnje plohe na vrijednosti koja je neznato niža ili viša od temperature zraka u prostoriji kod grijanja ili hlađenja, dok sloj fluida koji je bliži vanjskoj strani kontrolira prijenos energije apsorpcijom Sunčevog zračenja. Zahvaljujući takvoj fleksibilnosti povećava se toplinska udobnost korisnika zgrade i smanjuje potražnja za energijom za grijanje, hlađenje i rasvjetu.


Što je to modularni pristup?

Sloboda u dizajnu

Projekt koji je financiran iz Sedmog okvirnog programa Europske unije zgradama koje koriste takvo rješenje omogućuje neto-nulte emisije stakleničkih plinova pri grijanju i hlađenju, zbog čega je njegov makroekonomski utjecaj daleko veći od konkurentnih rješenja, koja nude samo neznatna poboljšanja učinkovitosti. Pri tome, u usporedbi s najsuvremenijim solarnim kolektorima, sustav Fluidglass ima elegantni izgled koji ne mijenja izvorni izgled postojeće zgrade, što omogućuje kompletnu slobodu arhitekata u projektiranju i dizajniranju i novogradnji i u slučaju naknadnih ugradnji.


Koji su sve to slojevi?

TAGOVI