Ljepilo koje može vući vlak!

Autor: B.L. Objavljeno: 04.09.2017. 🕜 09:12 Lokacija:

3g ljepila vs vlak od 208 tona.

Novitet koji nam stiže iz LOCTITE-a daje novo značenje izrazu od igle do lokomotive. Ovaj video prikazuje jedan zaista nevjerojatan test kojeg su proveli LOCTITE-ovi inženjeri kako bi ispitali jednu potpuno novu tehnologiju lijepljenja, tzv. hibridna ljepila. Što su napravili? Vlak od 208 tona spojili su na lokomotivu spojnicom koju su zalijepili sa samo 3 g ljepila i pustili u pogon nakon samo 1 sat stvrdnjavanja. Kako je prošlo? Svakako pogledajte ovdje.

Ljepilo ili vijak?

Iako je teško zamisliti stvarnu situaciju u kojoj bi bilo potrebno kompoziciju vlaka zalijepiti na lokomotivu - osim ako se ne radi o novoj epizodi Mythbustersa - ovaj osebujni eksperiment kreativnog inženjeringa upućuje na jedan zanimljiv i utjecajan trend kojem svjedočimo zadnjih godina: suvremena ljepila su postala vrlo ozbiljna alternativa i konkurencija mehaničkim metodama strukturnog spajanja elemenata kao što su varenje i spajanje vijcima. Ovaj novi trend se može primijetiti gdje god pogledate: od medicinske igle - preko perilica i usisavača, LED rasvjetnih tijela, mobitela, brodova, automobila - do lokomotiva, ljepila su postala nezamjenjiv dio različitih proizvodnih procesa zbog prednosti koje su s vremenom - i velikim ulaganjem u razvoj i istraživanje - stekla nad mehaničkim metodama spajanja. No, što to točno znači? Da su ljepila jednako čvrsta ili čvršća od dobro poznatog vijka? Da, često jesu, ali čvrstoća je samo jedan aspekt. Što je s temperaturom? Izborom različitih modernih materijala i njihovom kombinacijom? Otpornošću na kemikalije ili okolišne uvjete? Estetikom ili masom finalnog proizvoda? Uklapanjem u proizvodni proces? Utjecajem na finalni trošak proizvoda? Njegovu pouzdanost? Na svim ovim područjima ljepila nezaustavljivo napreduju rušeći, jednu po jednu, sve dosad poznate granice onoga što ljepila mogu. Izuzetan raspon različitih karakteristika ljepila i kombinacija ovih karakteristika omogućuju korisniku da odabere točno ono koje odgovara različitim aspektima i potrebama njegovog proizvodnog procesa i finalnog proizvoda.  Ali i više od toga: omogućuje industrijskim dizajnerima do sada neviđenu kreativnu slobodu upravo zato što brišu tradicionalna ograničenja vezana uz izbor i kombinaciju materijala ili datosti proizvodnog procesa. 

Sljedeća generacija: hibridna tehnologija

Što točno znači pojam 'hibridno' kada govorimo o ljepilima? Radi se o kombiniranju i povezivanju različitih tehnologija lijepljenja: cijanoakrilata i epoksida (ili MMA kod nekih proizvoda). Ove tehnologije lijepljenja su već dugo prisutne te dobro prihvaćene i pozicionirane na različitim područjima primjene. Cijanoakrilatna ljepila, poznatija kao trenutna ljepila, izuzetno su brza, jednostavna za rukovanje, osiguravaju dobre rezultate na plastikama i mnogim drugim materijalima, ali ne dopuštaju velike zračnosti među dijelovima, spojevi nisu elastični i nisu prikladna za strukturno lijepljenje. S druge strane, epokisdi osiguravaju strukturnu izdržljivost spojeva, odlično popunjavaju veće zračnosti između dijelova i vrlo su otporna na različite kemikalije i okolišne uvjete, ali nedostaju im neke dobre strane cijanoakrilata. LOCTITE hibridna ljepila predstavljaju savršenu simbiozu ovih 'matičnih' tehnologija: strukturna ljepila izuzetne čvrstoće, brzine i svestranosti, jednostavna za primjenu, otporna na temperaturu i okolišne uvjete, prikladna za različite materijale i potrebe dizajna i proizvodnje suvremenih industrijskih uređaja – od igle do lokomotive.

Razne namjene za koje se mogu upotrijebiti LOCTITE hibridna ljepila omogućuju primjenu strukturnih ljepila na više načina i za više primjena nego ikad dosad. Dodavanjem univerzalnih strukturnih LOCTITE ljepila u svoju paletu proizvoda, Henkel nudi najširi asortiman proizvoda za strukturno lijepljenje koji mogu zadovoljiti gotovo svaki zahtjev dizajna.

TAGOVI