Tu smo da bismo pomogli projektantima

Autor: B.L. Objavljeno: 04.02.2020. 🕜 09:57 Lokacija:

Češka tvrtka Atrea već je niz godina poznata po proizvodnji i prodaji ventilacijskih jedinica s povratom topline i u tome je jedan od lidera na području Srednje i Zapadne Europe. Više o svemu tome ispričao je Vedran Vukasović, spec. oec., Atrein regionalni voditelj za Hrvatsku.

Tvrtka Atrea osnovana je 1990. godine u Češkoj. Osnovao ju je ing. Petr Morávek koji je u tvrtki i danas aktivan, prvenstveno u dijelu inovacija i tehnološkog razvoja ventilacijskih jedinica s povratom topline, u čemu je jedan od najpoznatijih i najznačajnijih inovatora na području Srednje Europe. Atrea danas zapošljava gotovo 300 ljudi, a proizvodnja se nalazi u gradu Jabloncu nad Nisom. No, planira se daljnje širenje proizvodnih pogona s postojećih 25 000 m2 uz pomoć najmodernijih strojeva i robotskih uređaja u tom dijelu Europe. Atrea ima i vlastitu proizvodnju jezgri izmjenjivača topline. Tvrtka ima međunarodno priznati, certificirani ispitni laboratorij i surađuje s institucijama kao što su Passive House Institute i EUROVENT.

Više o tvrtki i njezinom nastupu na hrvatskom tržištu u ugodnom je razgovoru ispričao Vedran Vukasović, spec. oec., Atrein regionalni voditelj za Hrvatsku.


Atrea štand na Klima-forumu 2019.

Atrea jedan od najvećih proizvođača izmjenjivača topline u ovom dijelu Europe, no razmjerno je nova na hrvatskom tržištu. Možete li reći nešto više o Vašem poslovanju u Hrvatskoj? 

Atrea Hrvatska je osnovana krajem 2018. godine te smo još uvijek u fazi razvoja, predstavljanja naših prednosti kao što su kompaktnost, prilagođena i inovativna tehnička rješenja projektantima (o čemu ću kasnije reći nešto više) i postavljanja prodajne infrastrukture, što je osnovni preduvjet kvalitetnog i odgovornog poslovanja. Paraleno radimo na kvalitetnom pozicioniranju i aktivnoj prodaji te, unatoč tome što nam je trenutačni fokus u postavljanju prodajne infrastrukture, ostvarili smo značajne prodajne rezultate kroz neke od najatraktivnijih projekata na području Hrvatske.

U ovoj fazi, ma koliko prodajni rezultati bili važni, ipak nam je primarni cilj razvoj svih potrebnih prodajnih stupova do razine na kojoj ćemo partnerima omogućiti kvalitetnu, pravovremenu i profesionalnu informaciju i podršku. Ovdje prvenstveno mislim na kvalitetnu tehničku podršku i poslijeprodajnu uslugu u kontekstu servisa. U ovom trenutku imamo kvalitetno pokriven dio servisa, kroz partnerstva s vodećim tvrtkama u tom dijelu te, naravno, radimo na njegovom usavršavanju i proširenju.


Koji su Vam trenutačni ciljevi na hrvatskom tržištu?

Cilj je kvalitetna, snažna i dugoročno orijentirana prodajna pozicija koja se temelji na stručnim, profesionalnim i iskrenim odnosima s partnerima. Želimo stvoriti poziciju u svijesti naših partnera o tome što nudimo, što nas razlikuje od konkurencije te ono najvažnije: 'Kako možemo pomoći?'

U sklopu analize i istraživanja tržišta obavili smo mnoge razgovore s projektantima, izvođačima, instalaterima i investitorima, da bi tako dobili detaljan uvid u ono što predstavlja najveći problem u razvoju projekta i na koji način možemo pomoći da se to prebrodi na kvalitetan i učinkoviti način, što u konačnici podrazumijeva uštedu vremena i novca.

U kontekstu rješavanja problema i pomoći želimo potencirati ono što nas razlikuje od ostalih, tj. kako možemo pomoći projektantima, projektima i izvođačima, a detektirali smo mnoge prednosti koje tome idu u prilog.


Možete li pojasniti što Vas to sve drugačijima? Točnije, koje su to sve Vaše prednosti? 

Želim naglasiti kako na hrvatskom tržištu postoje ozbiljne i kvalitetne tvrtke u dijelu ventilacije s povratom topline i tržište je jako dobro i kvalitetno pokriveno raznolikom ponudom.

Proizvodimo kompaktne 'plug & play' uređaje, a naša kompletna proizvodnja se nalazi u Europskoj uniji i surađujemo samo s najkvalitetnijim partnerima kao što su Ziehl Abbeg i Belimo. Vjerojatno naša najveća prednost je širina asortimana i ponuda izmjenjivača topline: od protustrujnih i križnih do rotacijskih regeneratora.
Naše jedinice dolaze u tri različite mogućnosti instalacije, a to su:
• unutrašnja ugradnja (podstropna, vertikalna, horizontalna)
• vanjska ugradnja (naše jedinstveno rješenje!)
• jedinica sa svim vertikalnim kanalnim priključcima.
U dijelu pripreme zraka pak koristimo:
• električne i vodene predgrijače 
• električne, vodene i grijače s izravnom ekspanzijom (DX)
• vodene i DX hladnjake.
Svi ti dijelovi, ovisno o potrebama projekta, mogu biti ugrađeni u jedinicu ili kanalni. 


Atrea jedinstveno rješenje

Koji je najveći problem projektanata i na koji im način možete pomoći?

Kada razgovarate s projektantima, svi su suglasni da je prostor najveći problem te u tom dijelu smatram da možemo biti od velike pomoći. U ponudi imamo:
• jedinice za podstropnu ugradnju u preko 30 različitih veličina u rasponu protoka 170 - 8000 m3/h
• jedinice s vertikalnim priključcima u preko 20 različitih veličina u rasponu protoka 280 - 15 100 m3/h 
• jedinice s vertikalnim priključcima u preko 10 različitih veličina u rasponu protoka iznad 4000 m3/h.

Tu je i decentralizirani školski ventilacijski sustav DUPLEX Inter s razinom buke 32 dB i usklađen s direktivom ErP2018, koji je predviđen za spajanje direktno kroz fasadu, sa senzorom za ugljični dioksid kao mozgom jedinice, integriranim električnim predgrijačem, prigušivačima itd.

Sve naše jedinice se na gradilišta isporučuju kompletno ožičene, osim naravno opreme u polju - taj dio je posebno važan jer ubrzava samu instalaciju i smanjuje troškove investitora. 


Školske jedinice sa 32 dB razinom buke i mogućnosti izbora različith okvira

Kada govorimo o rokovima isporuke, znamo da oni mogu predstavljati problem na gradilištima. Kakva je situacija kod Vas?

Kao što sam već ranije rekao, konstantno radimo na poboljšanju i povećanju proizvodnih kapaciteta što, naravno, utječe na rokove isporuke.

Rok isporuke za komercijalnu liniju u ovom trenutku je maksimalno četiri tjedna. Znači, od trenutka narudžbe do same isporuke na gradilište prođe maksimalno mjesec dana, što je fantastično ako znamo da se ovaj tip jedinica proizvodi isključivo prema narudžbi.

U ponudi imamo i liniju Flexi (650 - 3500 m3/h) koju proizvodimo serijski te je u pravilu uvijek imamo na zalihama, što podrazumijeva da je rok isporuke Flexi jedinica ODMAH!PHI certifikat

Na koji se način upravlja Vašim jedinicama? Kako je to riješeno?

Imamo razvijen vlastiti kontrolni sustav: od baznog CP kontrolnog sustava, do naprednog digitalnog RD5 kontrolnog sustava. Također, ovisno o projektu, možemo isporučiti jedinice bez kontrolnog sustava ukoliko je projektom predviđeno drugačije.

Kontrolni sustav RD5 ima integriran web server preko kojeg možemo upravljati jedinicama putem laptopa, tableta ili pametnog telefona. Server čuva sve podatke o greškama, ažuriranjima i sl., što uvelike olakšava servis jer unaprijed znamo u čemu je problem, doslovno dobivamo e-mail s identificiranom greškom.


Europska unija je posebno rigorozna kada je riječ o certifikatima, pogotovo kada je riječ o javnim projektima. Kako je to kod Vas riješeno?

Posebno smo ponosni što našu kvalitetu možemo dokazati certifikatima u skladu sa najvišim europskim standardima. Dakle, sve naše jedinice (osim linije Basic) u skladu su s odredbama i zahtjevima ErP2018, PHI (Passive House Institute), VDI 6022 i EUROVENT.

Uostalom, za više informacija posjetite stranicu www.atrea.hr.

TAGOVI