Hrvatska peta u EU po razini poticaja za električna vozila

Autor: Objavljeno: 31.10.2014. 🕜 12:47 Lokacija: Zagreb

Nedostaje javnih punionica za električna i hibridna vozila

Na Ekonomskom fakultetu u organizaciji studentske udruge Financijski klub održana je Konferencija o električnim automobilima, pod nazivom “Brzi i električni”. Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Muller istaknuo je kako je Hrvatska peta u Europi po visini poticaja za električne automobile. Tako Fond potiče kupnju hibridnog automobila s 30.000 kuna, hibridnog automobila s plug in-om s 50.000 kuna, a potpuno električnog automobila s čak 70.000 kuna. Skup je okupio predstavnike državnih tijela i tvrtki koji se bave e-mobilnšću te proizvođače i korisnike električnih vozila. Konferencija je za cilj imala educirati potrošače i studente o trendovima u rastućoj industriji električnih automobila te o ulozi države u budućnosti električnih automobila. Osim što ne proizvode buku i ne ispuštaju štetni ugljikov dioksid električni automobili imaju znatno manji trošak pogona.
"Na gorivo ćete s električnim automobilom trošiti šest, sedam ili osam puta manje, a da ne govorim kako električni motori imaju trenutačni okretni moment, što znači da kreću odmah. Sjajan je osjećaj kada u svojemu električnome automobilu na semaforu pri kretanju preteknete 'zvjerke' poput Audija ili BMW-a", rekao je Filip Prebeg s Energetskog instituta Hrvoje Požar. Dodao je da se u Hrvatskoj sada godišnje prodaje između 20.000 i 30.000 automobila te kako trenutno imamo registrirano oko 400 električnih automobila, u što su uključena potpuno električna vozila i hibridna vozila. Ograničavajući čimbenik šire primjene električnih automobila je nedostatno razvijena mreža javnih punionica jer na području cijele države postoji tek tridesetak javnih punionica, iako se električni automobil može napuniti i na kućnu električnu utičnicu. Na pitanje o tome može li hrvatska električna mreža podnijeti veliki broj automobila Prebeg je odgovorio kako to trenutačno nije problem. Upozorio je da sada još nema nameta na električnu energiju kao pogon za automobile, no dodao je kako bi se to, s porastom broja električnih automobila na tržištu, moglo promijeniti.
Odgovarajući na pitanje o tome kakve su šanse da dođe do nekakve veće proizvodnje električnih automobila u Hrvatskoj, Prebeg je primijetio kako smo do sada imali najbolje rezultate u razvijanju "know-how"-a te u razvijanju komponenti. "Mi nemamo tradiciju serijske, velike proizvodnje automobila. Nikada nećemo imati automobile koji će se prodavati u milijun komada godišnje, no zato imamo sjajan razvoj, možemo raditi na komponentama", istaknuo je. Predstavnici tvrtki Electa Sol i Dok-ing pojasnili su kako su došli do ideje o proizvodnji ove vrste vozila, koje su im ciljane grupe potrošača i sa kakvim se sve problemima susreću u svakodnevnom radu. Mario Mikulić i Goran Gogić koji su u kućnoj radinosti preradili svoje konvencionalne automobile kako bi radili isključivo na električni pogon poručili su kako su se iz vlastitog iskustva uvjerili da su predrasude koje ljudi gaje prema ovom novom načinu prijevoza neopravdane i kako su uvjereni da je to budućnost transporta. HEP Opskrba održala je predavanje o ELEN punionicama koje su razvojni projekt kojim HEP grupa želi biti u korak s energetskom strategijom EU, a osnovu projekta čini ideja da se električna energija iz obnovljivih izvora koristi kao pogonsko gorivo za električna vozila.

TAGOVI