Labinjane uistinu zanimaju sunčane elektrane

Autor: B. O. Objavljeno: 08.03.2023. 🕜 08:26 Lokacija: Labin
  • Panorama Podlabina u Labinu (foto: BL, travanj 2022.)

• Labin, Istra, Istarska županija
    Izvor: B.L.

Poticanjem ovakvih ulaganja i dodatni razvoj zelenih politika visoko je na listi prioriteta grada, kaže Valter Glavičić

Kako se i očekivalo, čak triput veći iznos osiguran u ovogodišnjem proračunu Labina za dodjelu bespovratnih sredstava za izradu projekta ili opremu i radove na postavljanju sunčanih elektrana u kućanstva, nakon nepuna tri tjedna od objave gotovo je iskorišten.

Naime, objavljeno je na stranicama Grada Labina, nakon objave javnog poziva krajem veljače, pristiglo je već 10 zahtjeva korisnika u ukupnom iznosu od 12.832,27 eura. Ostalo je sredstava za još otprilike pet do šest bespovratnih potpora.

"Još se jednom pokazalo kako naši građani razmišljaju o zelenim oblicima energije te se naša odluka da utrostručimo sredstva za ovu namjenu iskazala na najbolji mogući način. Mnoge će labinske obitelji krenuti putem korištenja obnovljivih izvora što je i bio cilj ovog javnog poziva. Poticanjem ovakvih ulaganja i dodatni razvoj zelenih politika visoko je na listi prioriteta grada te ćemo svakako nastaviti s  ovakvim poticajima, kao i razvojem novih mjera koje su u konačnici ogroman plus za nas kao zajednicu. Pozivam sve koji to nisu da se prijave na otvoreni poziv u što kraćem roku jer je interes velik", istaknuo je labinski gradonačelnik Valter Glavičić.
 

Smanjenje režijskih troškova

U Labinu podsjećaju kako je Javni poziv za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije, opremu i radove za sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima na području grada Labina u 2023. objavljen je 21. veljače. 

Predmet Javnog poziva je dodjela bespovratnih financijskih sredstava za sufinanciranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta te za opremu i radove za postavljanje sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju u mrežnom radu, na području toga grada.

Pravo na bespovratna financijska sredstva za sufinanciranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta, opremu i radove, mogu ostvariti podnositelji zahtjeva ako su vlasnici ili suvlasnici, uz suglasnost svih suvlasnika, obiteljske kuće u kojoj se projekt provodi. Zatim, vlasnici ili suvlasnici moraju imati prebivalište na području Labina te obiteljska kuća na koju se bespovratna potpora odnosi mora biti na području grada.

Cilj projekta je povećanje korištenje obnovljivih izvora te smanjenje režijskih troškova za labinska kućanstva.
 

Glavni elektrotehnički projekt

Financijska sredstva za realizaciju navedenog Javnog poziva osigurana su u proračunu Upravnog odijela za gospodarstvo i projekte Europske unije, Programu Poticanje korištenja obnovljivih izvora u iznosu od 19.909 eura.

Iznos bespovratnih financijskih sredstava koje podnositelji zahtjeva-korisnici mogu ostvariti je do 50 posto vrijednosti iznosa izrade glavnog elektrotehničkog projekta, troška opreme i radova za sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima, bez PDV-a, najviše do 1.400 eura po korisniku.

Rok za podnošenje zahtjeva je 1. studenoga odnosno do iskorištenja sredstava.

Svi detalji oko još uvijek otvorenog Javnog poziva dostupni su OVDJE.

TAGOVI