Slab interes investitora u obnovljivce u Njemačkoj

Autor: N. D. Objavljeno: 02.03.2023. 🕜 15:23 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Vjetroagregati u sklopu VE Yorkshire Moors u Ujedinjenom Kraljevstvu (izvornik: Steve Meese / Shutterstock, 2023.)

• vjetroagregati, vjetroturbine, vjetroelektrane, vjetroenergija
    Izvor: Steve Meese / Shutterstock

Za vjetroelektrane na kopnu jednostavno nema dostupnih građevinskih područja

Prvi ovogodišnji njemački paralelni državni tenderi za sunčane i kopnene vjetroelektrane ponovno su privukli malo interesa ulagača, priopćila je Federalna mrežna agencija (BNetzA). Proširenje dostupnih građevinskih područja za vjetroelektrane ostalo je ključno "za postizanje hitno potrebne izgradnje", komentirao je šef BNetzA Klaus Müller. Na natječaju za vjetroelektrane u kvoti od 3,2 GW, ponuditelji su prijavili projekte ukupne snage od samo 1,5 GW. 

Ukupni volumen aukcije za kopnene vjetroelektrane ove je godine povećan na rekordnih više od 12 GW. Nakon što je BNetzA povećao maksimalnu zajamčenu naknadu na ovoj dražbi, prosječna razina uspješnih ponuda bila je 7,34 ct/kWh.  

Prošlogodišnji problemi su i dalje tu


Nedostatak interesa ulagača je, čini se, "bolna posljedica" prošlogodišnjih problema s opskrbnim lancem, kao i viših kamata i cijena resursa, konstatirala je Njemačka federacija za energiju vjetra (BWE). "Ova situacija simptom je nesigurnosti koju smo vidjeli prošle godine", ustvrdio je šef BWE-a Hermann Albers.

Izvor: Adrian Matthiassen / Shutterstock

Taj lobist je dodao da je licitirani kapacitet premašio dostupne licence u njemačkim pokrajinama, što je značilo da je bilo nemoguće popuniti cijeli natječajni volumen. U kvoti puno manja paralelna dražba za sunčane elektrane na zgradama i bukobranima uz cestu bila je tek nešto bolja - BNetzA je dodijelila projekte s kapacitetom od 195 MW u dražbi od 217 MW. Prosječna zajamčena cijena iznosila je 10,8 ct/kWh.

Ambiciozni ciljevi zemlje za obnovljivu energiju zahtijevaju veliko povećanje stopa širenja u sljedećim godinama. Vlada je razmotrila davanje jamstava za kupnju proizvođačima obnovljive energije kako bi se osigurala izgradnja novih elektrana. Od saveznih pokrajina se traži da podnesu prijedloge o tome kako žele staviti na raspolaganje dovoljno građevinskih površina kako bi se zadovoljile potrebne stope proširenja obnovljivaca u toj zemlji.

Njemačka cilja na 80-postotni udjel obnovljivaca u energetskom misku do 2030., s postojećih 45% lani. Predstavnici industrije su upozorili da je cilj nerealističan zbog potrebe za uvozom opreme i sirovina jer se očekuje da će se globalna utrka prema zelenoj energetici ubrzati u narednim godinama. Država razmatra državne garancije za kompanije koje investiraju u OIE i posebne cijene za industriju. 

 

TAGOVI