Snaga hrvatskih FN sustava prešla 1 MW

Autor: B.L. Objavljeno: 23.04.2012. 🕜 16:01 Lokacija: Zagreb

Prema najnovijem popisu povlaštenih proizvođača, ukupna snaga hrvatskih fotonaponskih sustava iznosi 1,17 MW

Prema najnovijem popisu povlaštenih proizvođača električne energije iz postrojenja na obnovljive izvore i kogeneracijskih postrojenja, instalirana snaga hrvatskih fotonaponskih sustava prvi puta je prešla granicu od 1 MW. Naime, na tom popisu povlaštenih postrojenja koja su sklopila ugovor o otkupu električne energije i koja su u sustavu poticaja, a koji svakih pola mjeseca objavljuje Hrvatski operator tržišta energije, od 18.4.2012. godine nalaze se 32 FN postrojenja ukupne instalirane snage 1,17192 MW. Pri tome čak tri postrojenja imaju snagu veću ili jednaku 0,1 MW: Sunčana elektrana Tehnix (102 kW), Solarna elektrana Kukuljanovo (282,94 kW) i Solarna elektrana Čaporice (314,9 kW).
Uz to, valja reći i da je na taj popis dodana i jedna nova elektrana na šumsku biomasu. Radi se o kogeneracijskom postrojenju Lika Energo Eko u Udbini snage 950 kW. 
No, na popisu postrojenja koja još nisu puštena u pogon i/ili još nisu u sustavu poticaja (npr. jer još čekaju na ishođenje potrebnih dozvola ili rješenja) nalazi se još 93 FN postrojenja ukupne snage 4,67 MW, a i još šest novih vjetroelektrana ukupne snage 126 MW.
Pri tome se valja nadati da tako veliko zanimanje za razne projekte za gradnju postrojenja na obnovljive izvore neće biti značajno ugroženo najavljenim smanjivanjem tarifa za otkup proizvedene električne energije, ali i da će do kraja godine, u skladu s obvezama koje proizlaze iz priključivanja Europskoj uniji, konačno biti donesen dugoočekivani Zakon o obnovljivim izvorima energije. 
 


TAGOVI