Idući tjedan Srbija ugovara najveći solarni park na svijetu

Autor: N.D. Objavljeno: 23.04.2012. 🕜 12:26 Lokacija: Beograd (Srbija)

Sva struja će ići u izvoz u Europsku uniju, pa Srbija neće isplaćivati poticajne tarife

Luksemburški investicijski fond Securum Equity Partners odlučio je u Srbiji izgraditi solarni park, najveći na svijetu, vrijedan 1,7 milijardi eura, javlja B92. Ugovor sa državom bit će potpisan sljedeći tjedan, a poslije čega će MX grupa, treći najveći proizvođač solarne opreme u Europi, početi sa izgradnjom. O točnom mjestu tvornice koja će proizvoditi opremu za solarni park, koji će se prostirati na 3.000 ha još se razmišlja. Najvjerojatnije je riječ o lokaciji 50 km od Beograda prema jugu, jer su to prostori sa dovoljnim brojem sunčanih sati tako da se može proizvoditi struja. 
“Sva energija koja se proizvede u ovom parku bit će namijenjena izvozu, mahom u zemlje Europske uniju, i zato Srbija nema obavezu da proizvođačima plaća poticajne tarife”, objašnjava Bojan Đurić, državni tajnik u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja koje će u ime Vlade Srbije potpisati ugovor sa investicijskim fondom. Kako je ranije priopćeno, izgradnja će trajati od 3 do 5 godina i zaposlit će između 2.500 i 3.000 ljudi. Projekt predviđa instalaciju fotonaponskih sistema na zemljištu površine 3.000 ha. Za realizaciju tog projekta će se koristiti zemljišta koja se nalaze u dijelovima Srbije sa najvećom osunčanošću i u blizini dalekovoda sa odgovarajućim kapacitetom za prenos električe energije. Također, parametar za korištenje zemljišta je da su marginalna, jer je strateška i etička odluka kompanije da ne upotrebljava zemljišta namijenjena poljoprivredi. 
Predstavnik fonda Alessio Colussi rekao je u veljači na predstavljanju projekta da je između velikog broja zemalja kojima je taj projekt bio ponuđen izabrana Srbija zbog spremnosti institucija Vlade Srbije da prihvate projekt, zemljopisnog položaja zemlje, idealnih klimatskih uvjeta za obnovljive izvore energije, kao i visoko obrazovanog i kvalificiranog kadra.

TAGOVI