Solvis i Institut Ruđer Bošković na zajedničkom projektu

Autor: N.D. Objavljeno: 23.11.2018. 🕜 16:48 Lokacija: Zagreb

Radit će se na razvoju inovativnih solarnih ćelija i modula

Institut Ruđer Bošković i varaždinski Solvis rade zajedno na projektu 'Unaprjeđenje solarnih ćelija i modula kroz aktivnosti istraživanja i razvoja', vrijednom skoro dva milijuna eura. Uz pomoć sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu poziva "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja" (IRI), kojeg provodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te HAMAG – BICRO, tijekom sljedeće godine IRB i SOLVIS razvijat će inovativne solarne ćelije i module, veće efikasnosti od postojećih i to primjenom najnovijih rezultata znanstvenih istraživanja u kreiranju industrijskog proizvoda.
U ime projektnog tima dr. sc. Davor Gracin predstavio je projekt te objasnio kako je pored razvoja novih i efikasnijih solarnih ćelija i modula, u širem kontekstu, cilj projekta uspostaviti dugoročnu suradnju IRB-a i tvrtke SOLVIS koja bi s jedne strane ojačala kapacitet za istraživanje i razvoj u neposrednoj proizvodnji, a s druge pojačala usmjerenje znanstvene institucije prema projektima transfera znanja u industriju i društveno korisne proizvode. Projekt okuplja šesnaest znanstvenika iz tri laboratorija IRB-a i to Laboratorija za tanke filmove kojeg vodi dr. sc. Maja Buljan, Laboratorija materijala za konverziju energije i senzore kojeg vodi dr. sc. Andreja Gajović te Laboratorija za optiku i optičke tanke slojeve kojeg vodi dr. sc. Jordi Sancho Parramon. Dr. sc. Krunoslav Juraić, voditelj projekta, naglasio je činjenicu da veliku ulogu u projektu imaju mladi ljudi na početku karijere koji će nastaviti razvoj tehnologija. Napomenuo je kako su do sada na projekt već zaposlili troje mladih znanstvenika od kojih će neki u sklopu ovoga projekta raditi i svoj doktorat.
Ivan Vadla, direktor za tehnološki razvoj u SOLVIS- u, istaknuo je kako SOLVIS kao dio visokotehnoloških, inovativnih industrija koje proizvode ekološki prihvatljive te svima dostupne proizvode, uz konstantno ulaganje u vrhunsku tehnologiju i visokokvalificirane stručnjake, ima dokazanu ekspertizu, inovativnost i reference za provođenje ovog projekta. To dodatno potvrđuje i činjenica da je tvrtka već drugu godinu za redom ušla na listu tisuću tvrtki koje inspiriraju Europu 2018., a koju objavljuje Londonska burza. ''Vjerujemo da je ovo početak dugoročne suradnje na inovativnim i zelenim tehnologijama te da ćemo ostvariti veliki tehnološki proboj tako što ćemo tehnologiju koju ćemo razviti u suradnji s kolegama s IRB-a uspješno ugraditi u naš proizvodni proces. Očekuje se da će projekt pridonijeti povećanju konkurentnosti, diversifikaciji asortimana proizvoda i povećanju volumena proizvodnje s novim i unaprijeđenim proizvodima za oko 45% u 10 godina. Osim toga, projektom se dalje razvijaju I&R kapaciteti unutar kompanije koji omogućavaju brže prilagodbe novim zahtjevima tržišta i brži plasman novih proizvoda na svjetsko tržište.'' – zaključio je Vadla.
Institut Ruđer Bošković do sada u sklopu programa IRI, ima četiri ugovorena projekta ukupne vrijednosti oko 35 milijuna kuna. Ovakvi projekti ključni su u procesu jačanja konkurentnosti RH kroz inovacije i nove proizvode te potvrđuju kako se konkurentno gospodarstvo utemeljeno na inovativnim proizvodima može ostvariti isključivo sustavnom politikom uz usmjeravanje financiranja u obrazovanje, znanost i gospodarstvo. – istaknuto je danas na IRB-u.

TAGOVI