Što nam treba za više investicija u obnovljivce

Autor: N.D. Objavljeno: 05.11.2018. 🕜 09:18 Lokacija: Zagreb

Platforma za dobru energiju o nužnim preduvjtima za razvoj primjene OIE

Hrvatski potencijal obnovljivih izvora energije mnogo je veći od njihove dosadašnje primjene te, osim izazova, predstavlja i veliku priliku za gospodarski rast - proizvodnju električne energije iz domaćih resursa, a time i dugoročno smanjenje njezina uvoza, otvaranje novih radnih mjesta, razvoj zajednice, rast standarda građana, priopćila je Platforma za dobru energiju povodom godišnjice stupanja na snagu Pariškog sporazuma. Sve više građana, malih i srednjih poduzetnika danas vidi svoje mjesto na tržištu održive energetike. Pojedinci, zadruge, nevladine organizacije, privatni sektor i lokalna samouprava nezaustavljivo idu ka sve većoj primjeni obnovljivih izvora energije. Za to koriste različite načine financiranja - modele udruživanja kroz energetske zadruge, financiranje projekata obnovljivih izvora energije sredstvima EU, financiranje grupnim ulaganjem, primjenu modela blockchain tehnologije. Trenutni investicijski potencijali u obnovljive izvore energije procjenjuju se na oko milijardu eura, no da bismo ih realizirali, Republika Hrvatska mora svladati ključne izazove a to su:

- izraditi Strategiju energetskog razvoja koja će zacrtati jasne i realne ciljeve u segmentu obnovljivih izvora energije 
- donijeti nužne podzakonske akte 
- brže i učinkovitije stvarati zakonodavni okvir 
- osigurati predvidiv poduzetnički i ulagački okvir 
- smanjiti troškove kapitala (Hrvatska ima jedan od najvećih troškova kapitala za solarne i vjetroelektrane u Europi) 
- provesti tranziciju sustava poticanja prema premijskom sustavu što će uvesti transparentnost i stvoriti pozitivno ozračje za razvoj energetskog poduzetništva i poticanja proizvodnje na mjestu potrošnje.

Bez svega toga će investicije u projekte obnovljivih izvora u Hrvatskoj stagnirati, dok u našem okruženju zamjetno rastu. Platforma za dobru energiju okuplja predstavnike civilnog sektora, akademske zajednice i gospodarskih udruženja, s ciljem promicanja suvremenih trendova i provođenja kvalitetnih javnih politika iz područja obnovljivih izvora energije.

TAGOVI