Sve više vjetroelektrana u Škotskoj

Autor: I.T. Objavljeno: 05.03.2013. 🕜 14:32 Lokacija: Washington, DC (SAD)

Čak 80% projekata obnovljivih izvora u Škotskoj su vjetroelektrane, a na drugoj strani Atlantika kreću nove pučinske vjetroelektrane

Škotska vlada je objavila da se više od 80% projekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koje trenutačno razmatra odnosi na energiju vjetra. Od 46 takvih projekata, 38 su vjetroelektrane. Od 2007. godine škotska vlada je odobrila 79 novih energetskih projekata, od kojih su 32 kopnene vjetroelektrane. Pri odobravanju novih projekata vodi se računa i o ekološkim zahtjevima te estetici vezanoj za krajolik. Vlada je tako uvjetno odobrila gradnju VE Aikengall II na istoku Škotske. Elektrana će imati 19 turbina i snagu 68 MW, što će biti dovoljno za potrebe 32 000 kućanstava, ali će imati instalirati tri turbine manje od plana zbog reduciranja negativnog utjecaja na estetiku krajolika. U prosincu 2012. je objavljeno kako je Škotska u prva tri kvartala te godine  proizvela 15,2% struje iz obnovljivih izvora više nego u istom razdoblju 2011.
U isto vrijeme, na drugoj strani Atlanskog oceana je najavljeno skoro izdavanje prvih dozvola za gradnju pučinskih vjetroelektrana. U SAD-u su već odobreni brojni solarni i geotermalni te projekte gradnje vjetroelektrana na zapadu zemlje, a sada je došlo vrijeme razvoja komercijalnih pučinskih projekata u Atlantskom oceanu.  Prema procjenama, snaga takvih elektrana bi mogla dosegnuti 4000 GW. Identificirano je 6 lokacija u moru ispred istočne obale SAD-a koje su pogodne za instaliranje vjetroelektrana, a energija iz njih mogla bi zadovoljiti potrebe 1,4 mil. kućanstava, javlja novinska agencija UPI.

TAGOVI