Gase li carine na kineski fotonapon mnoga radna mjesta?

Autor: N.D. Objavljeno: 25.02.2013. 🕜 13:34 Lokacija: Zagreb

I SAD je uveo plivajuće carine na kineske panele pa štete nije bilo

Studija Alijanse za dostupnu solarnu energiju (AFASE) procjenjuje da bi uvođenje uvoznih carina za fotonaponske panele iz Kine mogle dovesti do gubitka 242.000 radnih mjesta u Europi u naredne tri godine. Do gubitka radnih mjesta doći će zbog pada potražnje za kineskim panelima kojima je povećana cijena.
Ti podaci prezentirani su Europskoj komisiji u sklopu antidampinške istrage koja pokušava utvrditi je li Kina potiče svoje proizvođače solarnih panela da prodaju 20 milijardi eura vrijednih proizvoda Europi ispod cijene. Studija njemačke konzultantske tvrtke Prognos objavljena sredinom ovog mjeseca pak predviđa da bi zbog tih carina samo ove godine moglo biti izgubljeno osam milijardi eura i 193,800 radnih mjesta. "Takav zaključak je vrlo upitan. SAD je prošlog studenog već nametnuo plivajuće uvozne trošarine od 30% do 250% na kineske solarne panele kako bi zaštitio domaću proizvodnju, međutim prosječna cijena modula nije se povećala a količina instaliranog fotonapona nastavlja rasti", kaže Milan Nitzchke, podpredsjednik ProSuna. Azija proizvodi otprilike 65% globalno proizvenih FN panela, a EU je glavno izvozno tržište kineskog fotonapona koje donosi 80% izvoznih prihoda. Istraga je podijelila europsku fotonaponsku industriju jer neki tvrde da će naknade zaštititi EU-tržište od nekorektnih potpora koje ilegalno podupiru kineski izvoz. 
Mnoge tvrtke koje instaliraju i servisiraju solarne panele a koriste kineske proizvode pak tvrde da će naknade uništiti cijelu industriju i uzrokovati nezaposlenost. "Naknade nametnute na kineske proizvode neće europske kompanije učiniti konkurentnijima. Umjesto toga  80% fotonaponskog sektora koji ne proizvodi, ali uključen je u logistiku i investicije, imat će velike gubitke zbog povlačenja robe iz Kine. Konkurencija može doći i iz drugih azijskih zemalja. I što onda? Nametnuti naknade svim tim zemljama? Europa je vodeća u fotonaponu i s panelima iz Kine možemo nastaviti biti najbolji", komentirao je Thorsten Preuschgas, izvršni direktor njemačkog proizvođača fotonapona Soventix. , piše Euractiv

TAGOVI