Srbija: Objavljen javni poziv za izgradnju malih hidroelektrana

Autor: A.H. Objavljeno: 21.02.2013. 🕜 10:31 Lokacija: Beograd (Srbija)

Javni poziv traje 45 dana i obuhvaća 317 lokacija

Srpska Ministrica energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović objavila je u utorak, 19. veljače  javni poziv za izgradnju malih hidroelektrana u Srbiji. Javni poziv obuhvaća 317 lokacija u koje je moguće uložiti od 120 do 200 milijuna eura, priopćilo je navedeno Ministarstvo.  Procijenjeno je da je na izgradnji tih hidroelektrana u Srbiji moguće otvoriti oko 1.000 novih radnih mjesta, rekla je ministrica na konferenciji za novinare.
"Ovo je prvi put da Vlada Srbije na tako javan i transparentan način poziva investitore da ulažu u obnovljive izvore energije", rekla je ministrica i dodala da se u Srbiji mora prekinuti praksa dogovora s investitorima u obnovljive izvore energije "u četiri oka". Javni poziv za izgradnju malih HE trajati će 45 dana, do 5. travnja, poslije čega će resorno ministarstvo sa zainteresiranim investitorima i predstavnicima lokalne samouprave sklopiti trojni memorandum o razumijevanju za izgradnju tih objekata, rekla je Mihajlović. Planirano je da te hidroelektrane do 2015. godine, a najkasnije do 2016. počnu s radom i da godišnje proizvedu oko 400 GW h električne energije, precizirala je ministrica. Ukupan kapacitet hidroelektrana, koje će biti izgrađene u 17 općina u Srbiji je oko 110 MW, navela je Zmajlović i dodala da su u okviru ovog javnog poziva izabrane samo najsigurnije lokacije u Srbiji i da je u nekim općinama, kao što je npr. Tutin moguće izgraditi male HE na 54 lokacije, a u Kraljevu na oko 23 mjesta. Dodala je da je ovo samo prvi, ali da će biti još javnih poziva za izgradnju mini hidroelektrana u Srbiji, jer je od ukupno 950 lokacija na kojima je moguće izgraditi ta energetska postrojenja do sada pušteno u rad samo 19 hidroelektrana. Svi zainteresirani za ulaganje u izgradnju malih hidroelektrana u okviru prvog javnog poziva, imati će rok od šest mjeseci da se izjasne o tom ulaganju. Za objekte snage do 1 MW  izdavati će se suglasnosti, a za objekte kapaciteta većeg od 1 MW energetske dozvole, rekla je ministrica i dodala da je procjena da je za izgradnju 1 MW malih HE potrebno od milijun do dva milijuna eura. 
Ministrica je najavila da će uz ovaj javni poziv i otvaranje tkz. "kancelarije za brze odgovore"  investitorima, Srbija uspjeti do 2020. godine postići cilj od 27% proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije. Također, cilj Ministarstva je da se broj potrebnih dozvola sa 27 smanji na njih pet.

TAGOVI