Srbija se okreće obnovljivim izvorima

Autor: B.L. Objavljeno: 18.12.2012. 🕜 09:42 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)

Novim srpskim planom razvoja primjene obnovljivih izvora energije značajnu ulogu, a time i veće potpore, dobit će male hidroelektrane

Kako je izvijestio američki portal 'HydroWorld', novim srpskim planom razvoja primjene obnovljivih izvora energije značajnu ulogu, a time i veće potpore, dobit će male hidroelektrane. Radi se o Nacionalnom akcijskom planu za primjenu obnovljivih izvora energije do 2020. godine koji je nedavno predstavilo srpsko Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite okoliša (MERZ), čiji je cilj povećati udio obnovljivih izvora u državnom energetskom miksu na 27% do 2020. godine. Pri tome se napominje da obnovljivi izvori sada pokrivaju čak 21% ukupne potrošnje energije u Srbiji.
Spomenutim planom, između ostalog, povećat će se potpore za male hidroelektrane snage do 1 MW za više od 40%, dok će se istodobno povećati najveća snaga postrojenja koja mogu dobiti potpore s 10 na 30 MW. Potpore bi rako trebale iznositi 0,0975 - 0,195 USD/(kW h), ovisno o veličini elektrane. Uz to, na osnovi novog Plana, veće potpore dobit će i vjetroelektrane, solarne elektrane, termoelektrane na biomasu i geotermalne elektrane, a rok za povlašteni otkup energije iz svih postrojenja na obnovljive izvore iznosit će 12 godina.
U skladu s time, svjetske energetske tvrtke već su pokazale zanimanje za srpske energetske projekte. Tako će talijanska tvrtka Maccaferri Group uskoro početi gradnju 10 malih hidroelektrana na rijeci Ibru, dok je srpska državna elektroenergetska tvrtka EPS potpisala memorandum o razumijevanju o gradnji novih hidroelektrana ukupne snage 920 MW na Drini i Dunavu.

TAGOVI