Milijarda eura za 23 projekta obnovljivih izvora

Autor: B.L. Objavljeno: 20.12.2012. 🕜 10:24 Lokacija: Peterborough, New Hampshire (SAD)

Za 23 projekta primjene obnovljivih izvora EU je namijenila 1,2 mlrd. eura iz sredstava prikupljenih prodajom prava na emisiju CO2

Kako je izvijestio američki portal 'Renewable Energy World.com', Europska unija je namijenila 1,2 mlrd. eura za potporu za 23 projekta primjene obnovljivih izvora energije u sklopu programa promicanja energetskih tehnika s malim emisijama ugljičnog dioksida kao dijela borbe protiv klimatskih promjena. Kako se ističe, riječ je o projektima iz 16 zemalja EU-a, a sredstva zapravo potječu iz prodaje dozvola za emisije CO2, odnosno programa NER300. Radi se o programu koji se naziva 'mehanizmom Robina Hooda', što znači da se 'uzima' onečišćivačima da bi se dalo ulagačima u 'čiste energetske tehnike'. Naime, očekuje se da bi na spomenutih 1,2 mlrd. eura potpora, ostvarilo još 2 mlrd. eura privatnih ulaganja. U skladu s time, očekuje se da će se nakon ostvarenja projekata proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u Europi povećati za 10 TW h godišnje, što odgovara energiji proizvedenoj u više od 1 mil. osobnih automobila u Europi godišnje. 
Već je poznato da će najveći dio sredstava dobiti dva projekta razvoja biogoriva i to Woodspirit u Nizozemskoj i UPM Stracel BTL u Francuskoj. Njima je odobreno 199, odnosno 170 mil. eura, a treći projekt koji je dobio najviše sredstava je VE Veja Mate u Njemačkoj kojemu je odobreno 112,6 mil. eura. 

TAGOVI