Za zamračenje u Britaniji nisu krivi obnovljivci

Autor: N.D. Objavljeno: 21.08.2019. 🕜 11:36 Lokacija: London (Velika Britanija)

Algoritmi su isključili struju 5% Velike Britanije?!

Masovni nestanak struje koji je početkom kolovoza ostavio više od milijun Britanaca u mraku uzrokovan je udarom munje, a ne problemima s vjetroelektranama, pokazali su nalazi preliminarne istrage koje je u utorak predstavio operator distribucijske mreže National Grid. Naime, 9. kolovoza više od milijun britanskih potrošača ostalo je u mraku gotovo sat vremena, a nestanak struje velikih razmjera uzrokovao je kaos na željezničkoj mreži i poremetio je letove u Velikoj Britaniji i izvan nje. Pogođene su bile i bolnice, a riječ je o najvećem nestanku struje u Britaniji duže od desetljeća, što je izazvalo veliku zabrinutost u društvu. 

Kombinirani kvar

Početna izvješća sugerirala su da je kombinirani kvar elektrane na plin i vjetroelektrane, udaljene više od 100 km jedne od druge, uzrokovao kvar zbog pokretanja mjera zaštite od nestanka električne mreže. Kritičari obnovljive energije brzo su tvrdili da je neuspjeh vjetroelektrane bio istinski uzrok nestanka, iako je ministrica gospodarstva Andrea Leadsom ustvrdila da „incident nije povezan sa varijabilnošću energije vjetra, čistim, obnovljivim izvorom energije u koji vlada ulaže“. 

Rijedak incident

National Grid pokrenuo je istragu o tome što je nazvao "izuzetno neobičnim događajem bez presedana u posljednjih deset godina" i objavio je preliminarne nalaze u utorak. Vlasnik mreže rekao je da je udar groma, koji je pogodio mrežu u 16:52 po lokalnom vremenu, povezan s nizom događaja koji su doveli do aktivacije zaštitne mjere isključivanja 5% britanske opskrbe električnom energijom kako bi kako bi zaštitili ostalih 95%. Proizvodnja električne energije ne bi trebala biti obustavljena zbog udara groma, pa je National Grid incident nazvao "izuzetno rijetkim i neočekivanim". 

Ofgem najavio istragu

U nacrtu zaključaka, istražitelji su utvrdili da količina električne energije koja nije isporučena, premašuje rezervnu opskrbu snage koja se zadržava za rješavanje izvanrednih događaja i održavanje mreže. National Grid će u suradnji s vlasnicima proizvodnih objekata surađivati kako bi shvatili točan mehanizam kako je došlo do pogreške koja je dovela do obustavlje isporuke električne energije. Protokoli postupanja u postupku povratka opskrbe bili su u skladu s propisima, a regulator Ofgem najavio je pokretanje svoje istrage, objavio je Euractiv.

TAGOVI