Autoindustrija pod velikim pritiskom smanjivanja emisija CO2

Autor: N.D. Objavljeno: 10.09.2019. 🕜 12:24 Lokacija: Frankfurt (Njemačka)

Prijete drakonske kazne za prevelike emisije iz novih konvencionalnih automobila

Proizvođači automobila u Europi pod velikim su pritiskom da smanje emisije CO2 iz svojih vozila, a ovogodišnji auto-show u Frankfurtu iskoristit će da lansiraju nove električne modele auta i strategije prilagodbe. Od iduće godine razina emisija ugljičnog dioksida s prosječnih 120,5 g/km mora pasti na 95 g/km, a svi novi auti u EU 2021. morat će biti unutar tog limita emisija. To je problematično jer sve više kupaca kupuje SUV-ove i energetski učinkovite dizelaše čije emisije su porasle. Kazne iznose 95 eura po vozilu , po dodatnom gramu CO2 emisije, što će napraviti ogroman financijski pritisak. 

Loš tajming

U periodu od 2021. do 2030. emisije CO2 morat će se smanjiti za još 37,5%. Tajming nije mogao biti gori  jer glavna tržišta su u silaznom trendu, bjesni trgovinski rat EU-SAD a EU očekuje kaotični Brexit. Čelnik Volkswagena Herbert Diess je rekao da će regulatorni pritisak i sve veće inzistriranje na ekologiji, u nastojanju da postane najveći proizvođač električnih automobila, VW koštati 80 milijardi eura. PSA Frupa je izbacila Opel Corsu e-mini, a VW nastupa s ID.3 kompaktom, te hibridnom verzijom najbolje prodavanog Golfa 8 u koji će biti ugrađena 48-voltna baterija. 

Nije više stvar samo imidža

Blagi hibridi u proizvodnji su skuplji 500 eura po vozilu, ali znače skromnije uštede emisija nego čisti električni auti koji koštaju od pet do deset tisuća eura ekstra, u odnosu na ekvivalentan benzinski motor. Do sada su električni automobili bili stvar imidža kompanije, ali su stajali na samim marginama komercijalnih interesa. Sada će biti prisiljeni povećati njihovu prodaju a ona bi se trebala utrostručiti na šest posto tržišta do 2021., dok bi plug-in hibridi trebali upeterostručiti svoj rast da dostignu pet posto tržišta, procjenjuje njemačka inženjerska tvrtka FEV Consulting, piše Reuters. 

TAGOVI