U Podgorici je otvorena prva javna punionica za e-vozila

Autor: B.O. Objavljeno: 18.09.2019. 🕜 08:40 Lokacija: Podgorica (Crna Gora)

Crna Gora do kraja godine dobiva 11 punionica

U Podgorici je puštena u rad prva javna punionica električnih automobila, a nalazi se ispred skupštine crnogorskog glavnog grada. Riječ je o prvoj od tri planirane javne punionice u Podgorici. 

Punionice su nabavljene u okviru projekta Razvoj niskougljičnog turizma, kroz partnerstvo Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Ministarstva održivog razvoja i turizma, te u suradnji s Podgoricom.


Smanjenje emisija 

"U Podgorici će do kraja listopada biti izgrađene još dvije punionice, a do kraja godine ukupno 11 diljem Crne Gore. Lako dostupna infrastruktura za punjenje je preduvjet za prijelaz na električna vozila, budući da su elektrifikacija i rješenja za e-mobilnost ključni čimbenici za smanjenje emisije CO2", istaknula je stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova, objavljeno je na stranicama Grada Podgorice

 

Pariški ugovor 

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je istaknuo kako nema značajnije teme od zaštite okoliša. "Mislim da je Pariški ugovor čiji je cilj ublažavanje negativnih posljedica klimatskih promjena vjerojatno najvažniji dokument današnjice i meni je jako drago što je Crna Gora dio te priče. Ako promatramo širu sliku, otvaranje prve punionice za električna vozila je mali korak za taj veliki svijet, ali je veliki korak za Podgoricu i Crnu Goru", kazao je. 

TAGOVI