Električni mopedi za gradska središta i otoke

Autor: B.O. Objavljeno: 22.04.2021. 🕜 09:24 Lokacija: Zagreb

Hrvatska pošta je nabavila 26 električnih mopeda

Vozni park Hrvatske pošte odnedavno je veći za 26 novih električnih mopeda. 

Poštin 'zeleni' vozni park kontinuirano se širi svake godine, a s električnim mopedima brojat će ukupno 246 električnih vozila, od čega je 40 četverocikala. Maksimalna brzina novih mopeda je 45 km/h dok domet s jednim punjenjem iznosi 98 kilometara, javlja Hrvatska pošta

Korištenjem električnih mopeda emisije štetnih plinova bit će smanjene za gotovo 20 tona godišnje. Nabava mopeda na električni pogon sufinancirana je bespovratnim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). 

Mopedi će se koristiti u užim gradskim središtima i na otocima, odnosno na mjestima gdje su benzinske postaje značajno udaljene od poštanskih ureda. 


Širenje flote 

Hrvatska pošta već nekoliko godina intenzivno provodi projekte smanjenja emisija ugljikovog dioksida i povećava zeleni vozni park. 

Kako bi se osigurali uvjeti za daljnje širenje flote, postavljene su punionice električnih vozila u Velikoj Gorici, Osijeku i Zadru. Velikogorička i osječka punionica imaju snagu punjenja 50 kW, dok zadarska ima snagu od 22 kW. Strateškim postavljanjem punionica povećani su potencijali logističkih kapaciteta za vozila na električni pogon. 

Uz prometne kapacitete koji su ključan segment, energetska učinkovitost primjenjuje se i na novim objektima Hrvatske pošte. Jedan od takvih primjera je 60 milijuna kuna vrijedan poslovni objekt Bakar-Kukuljanovo, koji će nakon završetka izgradnje podići kvalitetu pružanja poštanskih usluga u zapadnoj Hrvatskoj. 

Novi poslovni objekt bit će opremljen vlastitom sunčanom elektranom i time značajno pridonijeti energetskoj učinkovitosti.

TAGOVI