Katar će imati najveću flotu električnih autobusa na svijetu

Autor: B.L. Objavljeno: 13.07.2021. 🕜 12:27 Lokacija: Bad Homburg vor der Höhe (Njemačka)

Do 2030. zemljom Perzijskog zaljeva vozit će čak 1000 električnih autobusa

Katar bi sljedećih godina trebao postati zemlja s najvećom flotom električnih autobusa na svijetu. Već do 2022. godine čak 25% svih autobusa u Kataru trebalo bi biti električno, dok će do 2030. taj udio biti 100%. Pri tome se radi o čak 1000 električnih autobusa za koje se očekuje da će prevoziti oko 50 000 putnika dnevno. Time će se ujedno ostvariti najveća mreža linija električnih autobusa na svijetu (zemlja ima površinu oko 11 500 km2, odnosno oko pet puta je manja od Hrvatske). 

Kao isporučitelj opreme za punionice električnih vozila za tu flotu odabran je ABB. Tvrtka će projektirati infrastrukturu za punjenje, isporučiti opremu, ispitati je i pustiti u pogon. Projekt uključuje izgradnju punionica širom zemlje, između ostaloga i u četiri autobusna spremišta, na osam autobusnih kolodvora i na 12 stanica metroa, a ugovorom je također predviđeno održavanje u roku tri godine. Ukupna predviđena snaga svih punionica iznosi 125 MW, dok će biti ugrađeno 1300 priključaka za punjenje i 89 priključaka koji će omogućiti punjenje kada je potrebno, od čega će četiri biti mobilna. Očekuje se da će se vozila najvećim dijelom puniti po noći.  

Osim ABB-a u projektu sudjeluju katarska trgovačka tvrtka Mannai, državna uprava za javne radove Ashghal i operator javnog prijevoza Mowasalat, objavio je njemački prometni portal 'Urban Transport Magazine'. 

TAGOVI