Mnoštvo električnih bicikala za splitsku urbanu aglomeraciju

Autor: B.O. Objavljeno: 28.01.2022. 🕜 09:03 Lokacija: Split

Javni bicikli od Podstrane do Trogira i od Splita do Dicma

Predstavnici gradova i općina s područja Urbane aglomeracije Split te partneri u projektu Biraj biciklu! ovaj tjedan su održali videokonferenciju na temu provedbe sustava javnih bicikala. 

U sklopu tog projekta, Grad Split i sedam partnera - gradova i općina s područja Urbane aglomeracije Split (Solin, Trogir, Kaštela, Podstrana, Klis, Dugopolje i Dicmo), dobit će 41 novu postaju s ukupno 242 bicikla (od toga, 126 električnih bicikala). Tako će već od početka ljeta prostor od Podstrane do Trogira i od Splita do Dicma biti povezan sustavom javnih bicikala. 

Na tom radnom sastanku je istaknuto kako će tvrtka Nextbike u veljači isporučiti prve bicikle te da se usporedno s time odvijaju pripreme za postavljanje biciklističkih postaja i elektroenergetskih priključaka na ostalim lokacijama. 

Prve funkcionalne postaje nalazit će se na području Podstrane, a lokacije su već spremne za prihvat bicikala, objavljeno je na stranicama Grada Splita.

 

Alternativni oblici prijevoza

Veći dio novog kontingenta bicikala za Split, prema planu, nalazit će se na području park-šume Marjan i rubnim dijelovima grada. A najkasnije do sredine ove godine očekuje se završetak izgradnje i označavanja biciklističkih prometnica na području Trogira.

Strateški projekt Biraj biciklu! sufinancira se sredstvima Europske unije u sklopu ITU Poziva 'Urbana mobilnost – Razvoj sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split'

U Gradu Splitu podsjećaju kako je projektnu prijavu izradila Razvojna agencija Split - RaST, uz podršku Službe za međunarodne i projekte EU-a Grada Splita koja sada vodi projekt. Ukupna vrijednost projekta iznosi 13,6 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose ukupno 10,8 milijuna kuna. 

"Ovim projektom razvoja sustava javnih bicikala planira se dodatno popularizirati korištenje bicikala kao alternativnog oblika javnog prijevoza. Neizostavni dio je i razvoj te unaprjeđenje mreže biciklističke infrastrukture, a koja će omogućiti brže pristupanje stajalištima javnog prijevoza, ali i služiti kao nadogradnja postojećeg oblika javnog prijevoza splitske urbane aglomeracije", izvijestio je Grad Split.

TAGOVI