Na pragu brojke od 10 milijuna

Autor: B.O. Objavljeno: 18.06.2020. 🕜 08:54 Lokacija: Pariz (Francuska)

Prodaja električnih vozila odupire se udaru koronakrize na globalno tržište automobila

Broj električnih automobila u prometu, prema očekivanjima Međunarodne agencije za energiju (IEA), dosegnut će 10 milijuna u ovoj godini. 

Jer, njihova prodaja raste unatoč utjecaju pandemije na svjetsko tržište automobila, navodi se u izvješću Global EV Outlook koji je objavila IEA. 

Prodaja u 2020. godini će, procjenjuje IEA, biti slična lanjskoj i kretat će se oko 2,1 milijun električnih automobila. Njihov udjel bi tako činio rekordnih tri posto od ukupne prodaje automobila u svijetu.

 

Regulatorno okruženje 

Globalna prodaja električnih automobila rasla je najmanje za 30 posto svake godine tijekom proteklog desetljeća, osim 2019., kada se rast usporio na šest posto zbog, među ostalim, promjene regulatornog okruženja u Kini. Usprkos tome, njihov udjel lani je dosegnuo dotad najveću razinu od 2,6 posto na svjetskom tržištu automobila. 

Kina je u 2019. ostala daleko najveće svjetsko tržište električnih automobila na koje je otpadala polovica prodaje. Točnije, u Kini je u 2019. prodano više od milijun električnih vozila, što je pad od dva posto u odnosu na 2018. godinu. 

"Europa je bila drugo najveće tržište, s prodanih 561 tisuću električnih automobila. Slijede Sjedinjene Američke Države s 327 tisuća prodanih električnih automobila", objavila je IEA.

TAGOVI