Njemačka snažnije potiče elektromobilnost

Autor: B.O. Objavljeno: 05.06.2020. 🕜 09:45 Lokacija: Berlin (Njemačka)

Stimulativnim mjerama električna vozila postaju dostupnija

Njemačka je ovaj tjedan predstavila stimulativni paket mjera za gospodarski oporavak 'težak' 130 milijardi eura kojima se, među ostalim, žele suzbiti posljedice koronakrize poticanjem kupnje električnih automobila, ali i gradnja priključaka (mjesta) za punjenje električnih vozila, javlja agencija Reuters

Tako će se dati vjetar u leđa njemačkom proizvođaču automobila Volkswagenu, ali i američkoj kompaniji Tesla koja gradi tvornicu pokraj Berlina. 


Manji PDV 

Drugim riječima, kupci električnih automobila čija cijena ne prelazi 40 tisuća eura mogu računati na šest tisuća eura subvencije (dvostruko više neko dosad). Ako se, pak, tomu doda popust proizvođača u iznosu od tri tisuće eura, poticaj za kupnju 'električara' penje se na devet tisuća eura. 

Toj jednadžbi svakako valja pribrojiti i za tri postotna boda manji PDV na električna vozila koji sada iznosi 16 posto (umjesto dosadašnjih 19 posto). 

Na koncu, valja istaknuti kako se dio obveza odnosi i na benzinske postaje koje trebaju osigurati mjesto za punjenje električnih vozila.

TAGOVI