Većina korisnika električnih vozila želi ih puniti u garaži

Autor: B.O. Objavljeno: 03.06.2020. 🕜 09:05 Lokacija: Zagreb

U Hrvatskoj se najviše koriste priključci Mennekes type 2 i Combo 2

Kada bi posjedovali električno vozilo, čak 58,8 posto korisnika bi ih punilo kod kuće (u svojoj garaži), otkiva anketa koju je provela Hrvatska elektroprivreda (HEP) u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER). Zatim, 23,5 posto bi to činilo na javnim punionicama električnih vozila, a 11,8 posto kod kuće, ali na zajedničkom parkiralištu. Svega 5,9 posto anketiranih osoba bi takve automobile punila na poslu. 

"Obradom prikupljenih podataka, utvrđeno je kako su punionice postavljene na javno dostupnim površinama ključni dio infrastrukture za punjenje električnih vozila. HEP najvećim dijelom iz vlastitih sredstava, kao i sufinanciranjem iz europskih fondova kroz nekoliko projekata, gradi mrežu ELEN punionica na svim ključnim infrastrukturnim prometnim točkama na području Hrvatske te je do sada postavio više od 120 javnih ELEN punionica", javlja HEP.

 

Najčešće korišteni priključci

Nadalje, prema rezultatima ispitivanja, korisnici najviše koriste priključke Mennekes type 2 (66,7 posto) i Combo 2 (51,7 posto), nešto manje CHAdeMO (25,9 posto), a najmanje CCS (3,4 posto) i Teslu (1,4 posto). 

"HEP nabavlja i postavlja punionice električnih vozila s više tipova priključaka kako bi omogućio što lakši prijenos energije i kako bi ih mogao koristiti što veći broj korisnika. Nabavom punionica električnih vozila pokrivamo upravo najčešće korištene priključke kako bi sva vozila imala mogućnost punjenja. Također, na svim postavljenim punionicama je omogućeno i istovremeno punjenje dva električna vozila", priopćeno je iz HEP-a. 


Roaming sustav 

Također, anketa pokazuje kako većina korisnika, njih 69,4 posto, preferira izravnu naplatu punjenja, dakle, odmah nakon završetka punjenja, dok 30,6 posto želi to činiti neizravno, tj. pretplatom (mjesečno plaćanje računa). 

"HEP će korisnicima osigurati oba načina naplate. Korisnici koji će imati ugovorni odnos s HEP-om, moći će puniti električno vozilo pod povoljnijim uvjetima te će kao HEP-ovi korisnici biti u roaming sustavu, odnosno moći će bez dodatne registracije kod lokalnih operatera u većini europskih zemalja puniti svoje vozilo pod povoljnijim uvjetima od prepaid korisnika", ističu u HEP-u.

 

Mobilna aplikacija 

Za izravna plaćanja, najviše – 47,6 posto korisnika, ponajprije bi koristilo aplikaciju, 31,3 posto POS uređaje za kreditne i debitne kartice, a 14,3 posto prepaid RFID kartice. 

"Mobilna aplikacija ELEN za Android i iOS sustav je u visokoj fazi testiranja te će uskoro biti dostupna za preuzimanje i korištenje", navode u HEP-u, dodajući kako će mobilna aplikacija omogućiti korisnicima brzo i jednostavno punjenje te biti pomoć pri planiranju punjenja na putovanjima jer sadrži podatke o lokacijama i statusu (zauzeta, raspoloživa, u kvaru itd.) ELEN punionica. 


Vozila na fosilna goriva 

Zatim, prema korisničkom mišljenju, poželjni domet električnih vozila je 400 kilometara. 

"HEP nastoji izgraditi optimalnu mrežu javno dostupnih ELEN punionica što ravnomjernije raspoređenih na području Hrvatske kako bi se u konačnici omogućila nesmetana međugradska vožnja električnim vozilom. Trenutačne lokacije kao i planirani dizajn mreže ELEN punionica imaju pokrivenost unutar preferiranog dometa od 400 kilometara gdje će vozila i s manjim dometom uz jedno stajanje i brzo punjenje moći ugodno proći većinu dužih relacija kroz Hrvatsku", ističu u HEP-u. 

Posebice je zanimljivo navesti kako 60 posto korisnika navodi kako su nepouzdane online informacije o statusu punionica najčešći mogući problemi s kojima se susreću. Potom, slijede problemi s autorizacijom pristupa (50 posto) te 'susret' s vozilom na fosilna goriva koje je blokiralo pristup punionici (67 posto). 


Razvojni projekt 

Na koncu, valja istaknuti kako je ova anketa provedena s ciljem boljeg razumijevanja korisničkih potreba i ponašanja, a radi poboljšanja pružanja usluge punjenja električnih vozila (EV) na mreži ELEN punionica. HEP će stoga razmotriti rezultate analize prikupljenih korisničkih povratnih informacija te, gdje je to moguće, integrirati ih u poslovne procese vezane uz HEP-ov razvojni projekt e-mobilnost. 

Anketa je provedena na uzorku od otprilike 180 ljudi, a obuhvatila je postojeće i potencijalne korisnike punionica električnih vozila.

TAGOVI