WSE: Tesla premašuje ograničenja količine otpadnih voda u njemačkoj tvornici

Autor: B. O. Objavljeno: 28.02.2024. 🕜 10:08 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Voda; pročišćavanje otpadnih voda; odvodnja (FOTO: Nathan Dumlao, 2023.)
    Izvor: Nathan Dumlao

Američki proizvođač tvrtki kako, uz uklanjanje industrijskih otpadnih voda, one koje će se ispuštati iz gigatvornice zapravo su uobičajene komunalne otpadne vode

Američki proizvođač električnih automobila Tesla "kontinuirano i značajno" premašuje ograničenja količine otpadnih voda u u svojoj tvornici u Grünheideu u blizini Berlina, tvrdi Udruga za vodu Strausberg-Erkner (WSE). "Nekoliko zahtjeva i upozorenja još uvijek su neuspješni", stoji u dokumentu udruge koji je dostupan njemačkoj novinskoj agenciji DPA. "Pravni lijek nije utvrđen ni obećan za budućnost".

WSE navodi kako se u toj tvornici prekoračene granice za vatrostalni fosfor i ukupni dušik. Na izvanrednom sastanku u ožujku, WSE planira raspravljati o tome hoće li prekinuti zbrinjavanje otpadnih voda u tvornici u Grünheideu, objavila je agencija DPA.

U suprotnom, WSE bi se mogao suočiti s dodatnim troškovima u ukupnom iznosu od milijuna eura i mogućom zabranom zbrinjavanja svih otpadnih voda u uređaju za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Münchehofe.

 

Krčenje šuma

Tesla je priopćila kako još nije obaviještena o izvanrednoj sjednici niti odgovarajućoj točki dnevnog reda. Tvrtka je rekla da koristi vlastita postrojenja za obradu industrijskih otpadnih voda.

"Otpadne vode još uvijek nastaju iz sanitarnih čvorova i zbog kuhinjskih poslova", izvijestio je američki proizvođač. "Uz uklanjanje industrijskih otpadnih voda, one koje će se ispuštati iz gigatvornice zapravo su uobičajene komunalne otpadne vode". 

Nedavno se Tesla suočila s kritikama lokalnih stanovnika zbog planova za širenje tvorničke lokacije od 300 hektara u Grünheideu. U neobvezujućem glasovanju, velika većina glasala je protiv proširenja.

Planovima se protive i ekološki aktivisti koji kao razlog navode nužnost krčenja šume i to što se dio područja nalazi unutar vodozaštitnog područja. 

TAGOVI