Potrebno je najmanje 35 godina za dovršetak elektrifikacije cestovnog prometa

Autor: B. O. Objavljeno: 06.03.2024. 🕜 10:26 Lokacija: Zagreb
  • promet; obnovljivi izvori (FOTO: Sven Brandsma, 2023.)
    Izvor: Sven Brandsma

Kada bi se cjelokupna globalna proizvodnja od 90 milijuna vozila odmah preinačila, bilo bi potrebno 16 godina da se promijeni cijela 'flota', kaže Stefan Hartung

Izvršni direktor njemačke inženjerske skupine Bosch vjeruje da će vozilima s motorima s unutarnjim izgaranjem biti potrebno najmanje 35 godina prije nego što se dovrši elektrifikacija cestovnog prometa.

Kada bi se cjelokupna globalna proizvodnja od 90 milijuna vozila odmah preinačila, bilo bi potrebno 16 godina da se promijeni cijela 'flota', rekao je Stefan Hartung u tekstu objavljenom u nedjelju na stranici The Pioneer.

No, u stvarnosti će se i dalje proizvoditi motori s unutarnjim izgaranjem, koji će morati biti zamijenjeni. "Treba dvostruko više vremena, najmanje 30 do 35 godina, da se elektrificiraju svi automobili diljem svijeta", rekao je.

Dodao je da se, osim toga, određena vozila ne mogu elektrificirati i da će se tehnologija unutarnjeg izgaranja morati nastaviti proizvoditi u Njemačkoj, javlja Hinin specijalizirani portal Zelena Hrvatska.

 

Dulja pretvorba  

"Ne možete prisiliti kupce izvan Europe da je ne koriste", rekao je, napomenuvši kako su potrebne inovacije kojih još nema, a kao primjer je naveo poljoprivredna vozila.

Kombajni rade do 12 sati dnevno sa snagom od 250 do 300 kilovata. "S baterijom potrebnom za to, vozilo bi vjerojatno potonulo u zemlju", rekao je.

Hartung je dodao i da je elektrifikacija tržišta u razvoju i da proizvođači automobila sada govore da će pretvorba trajati dulje nego što se prije očekivalo.

No, zanijekao je da je Europska unija postavila prebrzi cilj. "Kod klimatskih ciljeva bilo je važno da se postavi cilj", rekao je.

TAGOVI