Razvoj elektromobilnosti u ruralnim područjima

Autor: B. O. Objavljeno: 14.03.2024. 🕜 09:09 Lokacija: Koprivnica
  • Središte Koprivnice (izvornik: xbrchx / Shutterstock, 2019.)

• Koprivnica, Koprivničko-križevačka županija
    Izvor: xbrchx / Shutterstock

Priprema pilot-rješenja koje uključuje četiri punionice električnih vozila na području općina Gornja Rijeka, Ferdinandovac, Gola i Kalnik

U Koprivnici je ovaj tjedan održana Početna konferencija projekta 'Razvoj e-mobilnosti u ruralnim i udaljenim područjima Mediterana' (RuralMED Mobility) u kojem partnerski sudjeluju Koprivničko-križevačka županija i Regionalna energetska agencija (REA) Sjever. Riječ je o projektu kojim će se pripremati pilot-rješenja koje uključuje izgradnju četiri punionice električnih vozila na području općina Gornja Rijeka, Ferdinandovac, Gola i Kalnik.

Konferenciji je prisustvovao župan Darko Koren koji je istaknuo kako Županija sa zadovoljstvom sudjeluje u projektu imajući u vidi sve posebnosti energetike i potrebe tranzicije prema održivom razvoju i zelenoj energiji.

"Upravo u tom smjeru i provodimo odgovorne politike energetske učinkovitosti te dekarbonizacije i smanjenja emisija CO2, a u tom pogledu možemo istaknuti naš projekt uspostave funkcionalnog modela javno linijskog  prijevoza čime se smanjila štetna emisija plinova za oko 10 puta u odnosu na prijevoz putnika osobnim automobilima za istu relaciju. Isto tako, potrebno je spomenuti projekte sufinanciranja fotonaponskih elektrana na kućanstvima te na osnovnim i srednjim školama kojima smo osnivač čime se također doprinijelo smanjenju emisija stakleničkih plinova. Vjerujem da će i ovaj projekt biti još jedan korak prema održivoj mobilnosti te ćemo kroz suradnju i testiranje inovativnih pristupa stvoriti uvjete za bolju budućnost naših ruralnih područja", poručio je župan.

 

Panel o elektromobilnosti

Prigodnim riječima uime Koprivnice se obratio pročelnik Ureda gradonačelnika Dario Jembrek istaknuvši projekte održive mobilnosti koje Grad provodi već više godina te Zvonimir Perko uime REA-e Sjever.  

U sklopu konferencije održan je i panel o razvoju elektromobilnosti u ruralnim područjima na kojoj su sudjelovali partneri programa Interreg Euro-MED, predstavnici industrije te visokoobrazovnih institucija i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, objavljeno je na stranicama Koprivničko-križevačke županije.

Projekt RuralMED Mobility financiran je iz programa Interreg Euro-MED te uz Koprivničko-križevačku županiju i REA-u Sjever okuplja ukupno 13 partnera iz osam europskih zemalja (Španjolske, Portugala, Italije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Slovenije, Bugarske i Hrvatske).

TAGOVI