Globalna mreža punionica vijetnamskog proizvođača električnih vozila

Autor: B. O. Objavljeno: 19.03.2024. 🕜 10:47 Lokacija: Zagreb
  • Vijetnamski električni automobil VinFast (FOTO: Duc Van/Unsplash; 2024.)
 - VinFast; električna vozila
    Izvor: Duc Van/Unsplash

V-Green će biti Vinfastov globalni partner i igrat će vodeću ulogu u uspostavi mreže punionica električnih vozila

Osnivač vijetnamskog proizvođača električnih vozila VinFasta inaugurirao je u ponedjeljak tvrtku V-Green koja će poduprijeti njegovo širenje u svijetu gradnjom punionica.

V-Green će biti Vinfastov globalni partner i igrat će vodeću ulogu u uspostavi mreže punionica, naveo je u priopćenju milijarder Pham Nhat Vuong, koji drži 90-postotni udio u proizvođaču električnih vozila, javlja Hinin specijalizirani portal Zelena Hrvatska.

"V-Green će izravno tražiti zemljište i partnere kako bi uspostavio i proširio svoju mrežu punionica električnih vozila na ključnim Vinfastovim tržištima", rekao je.

U matičnom Vijetnamu V-Green će upravljati VinFastovom postojećom mrežom, a za pet godina razmotrit će proširenje usluga punjenja i na druge proizvođače električnih vozila.

Kompanija će u iduće dvije godine u nove priključke i proširenje mreže uložiti oko 404 milijuna dolara, izjavio je Vuong.

Vinfast je osnovan 2017. godine, a prošle godine njegove dionice uvrštene su u indeks Nasdaq. Tvrtka je objavila da će se u 2024. proširiti na najmanje 50 zemalja. U 2023. Vuong je osnovao taksi operatora s električnim vozilima, Green SM, koji je u 2023. činio 72 posto prodaje VinFasta.

TAGOVI