Desetina prodanih automobila njemačkog proizvođača je električna

Autor: B. O. Objavljeno: 20.03.2024. 🕜 13:53 Lokacija: Ingolstadt (Njemačka)
  • Zastave ispred zgrade sjedišta Audija u Ingolstadtu (izvornik: Audi AG, 2023.)

• Audi, zastave
    Izvor: Audi AG

Audi će predstaviti svoj posljednji novi model s motorom s unutarnjim izgaranjem za dvije godine

Njemački proizvođač automobila Audi prošle je godine povećao prodaju i promet, ali je ostvario znatno manju dobit, objavila je tvrtka u utorak na godišnjoj konferenciji za novinare. Dobit nakon oporezivanja pala je za 12 posto na nešto manje od 6,3 milijarde eura. Izgledi za tekuću godinu su turobni - Audi očekuje pad prodaje sa 69,9 milijardi eura na 63 do 68 milijardi eura, djelomično zbog predstavljanja nekoliko vozila nakon dvije godine bez novog modela.

"Ova godina bit će još izazovnija od 2023. – 2024. će, naime, biti prijelazna godina za Audi", rekao je glavni financijski direktor Jürgen Rittersberger. Konkurencija će se zaoštravati i na nekim područjima morat će se odobravati popusti, izjavio je. Također, ulaganja će se povećati.

Promjena modela i lansiranje Audija Q6 e-tron, A6 e-tron i A5 dovest će do većih troškova i imati privremeni negativan učinak na prodaju, dodao je. Audi također ima problema s opskrbom motora.

 

Preispitivanje zabrane

Glavni izvršni direktor Audija Gernot Döllner drži se datuma za postupno ukidanje motora s unutarnjim izgaranjem, ali želi zadržati određeni stupanj prilagodljivosti s obzirom na želje kupaca. Budućnost automobila je električna, Audi će predstaviti svoj posljednji novi model s motorom s unutarnjim izgaranjem 2026. godine. K tomu, namjerava postupno ukinuti motor s unutarnjim izgaranjem 2033., rekao je.

Izvor: B.O.

Također, istaknuo je da će Europska unija u 2026. preispitati svoju odluku o zabrani novih motora s unutarnjim izgaranjem planiranu za 2035. godinu. 

Audi bi do kraja desetljeća trebao prodavati jednak broj električnih automobila i motora s unutarnjim izgaranjem i biti jednako profitabilan, napomenuo je. Trenutačno je samo 10 posto od 1,9 milijuna prodanih Audija potpuno električno.

 

Tvornica u Ingolstadtu

Neposredno prije godišnje konferencije za novinare, Audi je predstavio Q6 e-tron električni SUV, prvo vozilo tog proizvođača koje se temelji na platformi PPE razvijenoj u suradnji s Porscheom.

Audi trenutačno nudi tri potpuno električne serije modela na tri različite platforme. Predstavljanje Q6 e-trona odgođeno je dvije godine zbog problema sa softverom.

Prvi potpuno električni automobil iz glavne tvornice u Ingolstadtu ima domet do 670 kilometara, bit će predstavljen u Njemačkoj i SAD-u u drugoj polovici 2024., a također će se proizvoditi u Kini sljedeće godine.

Inače, Audi u Njemačkoj zapošljava 53 tisuće ljudi, izvijestila je njemačka novinska agencija DPA.

TAGOVI