Počela gradnja velike tvornice baterijskih ćelija

Autor: B. O. Objavljeno: 26.03.2024. 🕜 08:38 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Vizualizacija baterije za električna vozila (izvornik: PP77LSK / Shutterstock, 2018.)

• baterijska električna vozila, električna vozila, baterije, elektromobilnost
    Izvor: PP77LSK / Shutterstock

Tvornicu gradi švedska tvrtka Northvolt koja u projekt planira uložiti 4,5 milijardi eura

Nakon što su odobrena državna sredstva i lokalne dozvole, u blizini Heidea u pokrajini Schleswig i Holstein na sjeveru Njemačke ovaj tjedan je krenula gradnja velike tvornice baterijskih ćelija za električne automobile. Tvornicu gradi švedska tvrtka Northvolt koja u projekt planira uložiti 4,5 milijardi eura.  

Njemački kancelar Olaf Scholz istaknuo je stratešku važnost ulaganja takvih ulaganja za Njemačku i Europu. "Njemačka je bila, jest i ostat će snažna industrijalizirana zemlja", rekao je tijekom svečanosti obilježavanja početka radova na toj gigatvornici

"Proizvodnja dobrih automobila ostat će okosnica naše industrije izvan one motora s unutarnjim izgaranjem“, izjavio je, dodavši kako su za to potrebne baterijske ćelije proizvedene u Njemačkoj, zbog čega je izgradnja tvornice dobra vijest za cijelu zemlju.

Nakon završetka, u tvornici će se proizvoditi do milijun baterijskih ćelija, uz otvaranje tri tisuće radnih mjesta. Početak proizvodnje planiran je za 2026. godinu, izvijestila je njemačka novinska agencija DPA. U planu je i postrojenje za reciklažu starih baterija električnih automobila.

Ministar gospodarstva i zaštite klime Robert Habeck očekuje da će gradnja tvornice mnogo toga promijeniti na zapadnoj obali. "Izgledat će drugačije. To je veliki zahvat", rekao je. 

Inače, tvrtka proizvodi baterije u Skellefteåu u Švedskoj od 2022. godine.

TAGOVI