Primjetan rast prodaje automobila u veljači

Autor: B. O. Objavljeno: 22.03.2024. 🕜 14:36 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Ilustracija usporedbe električnih i vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem (izvornik: Tom Wang / Shutterstock)

• održivi promet, električna vozila, elektromobilnost, motori s unutarnjim izgaranjem
    Izvor: Tom Wang / Shutterstock

Podaci za Hrvatsku pokazuju snažan pad prodaje električnih automobila na baterije, za 67,7 posto, ali i 98,5-postotni skok prodaje hibridnih električnih modela

Prodaja automobila u Europskoj uniji snažno je porasla i u veljači, a dvoznamenkasti rast bilježila je i Hrvatska, pokazali su u četvrtak podaci Europske udruge proizvođača automobila (ACEA). Naime, u veljači je u EU-u registrirano 883.608 novih automobila, za 10,1 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, izračunala je ACEA.

U siječnju prodaja je bila porasla za 12,1 posto, označivši oporavak tržišta nakon slabog kraja 2023. godine.

U skupini vodećih tržišta najviše je u veljači porasla prodaja u Francuskoj i Italiji, za 13 posto. Slijedi Španjolska sa stopom rasta od 9,9 posto, javlja Hinin specijalizirani portal Zelena Hrvatska. Najskromniji rast bilježilo je najveće europsko tržište – njemačko, za 5,4 posto.

U Hrvatskoj je u veljači, prema podacima ACEA-e, registrirano 4.530 novih automobila, za 21,4 posto više nego istom prošlogodišnjem mjesecu. U siječnju prodaja je bila porasla za 30,7 posto.

 

Njemačka i Italija

Europsko tržište baterijskih električnih automobila poraslo je u veljači za devet posto, istim tempom kao i na početku godine, izračunala je ACEA, istaknuvši skok prodaje u Belgiji, Francuskoj i Nizozemskoj, ali i 15,4-postotni pad u Njemačkoj. Tržišni udjel električnih automobila zadržao se na razini iz veljače 2023. godine kada je iznosio 12 posto.

Izvor: B.O.

Podaci za Hrvatsku pokazuju snažan pad prodaje baterijskih električnih automobila, za 67,7 posto, ali i 98,5-postotni skok prodaje hibridnih električnih modela.

U prva dva ovogodišnja mjeseca europsko tržište novih automobila poraslo je za 11,2 posto, uz registriranih 1,7 milijuna vozila.

Među vodećim tržištima najveći rast zabilježen je u Njemačkoj i Italiji, za 12 posto, a blizu je i Francuska sa stopom rasta od 11,2 posto. Najskromniji rast bilježila je Španjolska, za 8,7 posto.

 

Benzinci i dalje vodeći

U Hrvatskoj su u prva dva ovogodišnja mjeseca, po podacima ACEA-e, registrirana 9.022 nova vozila, za 25,8 posto više nego u istom razdoblju 2023.

Europsko tržište električnih automobila poraslo je za 17,4 posto, uz registriranih 198.850 novih vozila. 

Prodaja ‘dizelaša’ smanjila se pak za 5,2 posto, uz prodanih 227.709 vozila. ‘Benzinci’ su potvrdili vodeću poziciju s udjelom u tržištu od 35,5 posto, a hibridni električni automobili zadržali su drugo mjesto s tržišnim udjelom od 28,9 posto.

Prodaja električnih automobila u Hrvatskoj pala je u siječnju i veljači za 62 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je ona hibridnih vozila gotovo udvostručena. Porasla je i prodaja ‘dizelaša’ i ‘benzinaca’, za 22,2 odnosno za 10,7 posto, pokazuju ACEA-ini podaci.

TAGOVI