Brodosplit će graditi brod na LNG

Autor: B. O. Objavljeno: 18.03.2024. 🕜 15:24 Lokacija: Split
  • Brodovi u splitskoj Gradskoj luci (foto: BL, kolovoz 2021.)

• Split, Dalmacija, Splitsko-dalmatinska županija, pomorstvo, brodovi
    Izvor: B.L.

Brod MV Narrative bit će dug 233 metra i imat će pogon na ukapljeni prirodni plin

Brodosplit će izgraditi privatni rezidencijalni i ekološki održiv brod, s cijenom rezidencija od jednog do osam milijuna dolara, izvijestila je prošli tjedan ta brodograđevna tvrtka sa sjedištem u Splitu.

Kako navode u svojem priopćenju, Storylines, pionir u industriji rezidencijalnih brodova, obnovio je ugovor o gradnji broda s brodogradilištem Brodosplit, a potpisivanje ugovora o gradnji označava značajnu prekretnicu u području pomorskih inovacija. Brod, nazvan MV Narrative, bit će simbol spoja luksuznog života i ekološke odgovornosti, bit će dug 233 metra i pružiti smještaj za 531 privatnu rezidenciju, a imat će pogon na ukapljeni prirodni plin (LNG).

"Ugovor o gradnji broda obnovljen je kao nužnost zbog ogromnih promjena u globalnim okolnostima, koje su utjecale na komercijalne i tehničke dobavne lance te financije projekta", rekao je izvršni direktor Storylinesa Alister Punton.

 

Hidroponski vrt 

Predsjednik uprave Brodosplita Tomislav Debeljak je kazao da je puno posla već obavljeno na dizajnu broda u pripremi za gradnju. Tehnički timovi s obje strane, nastavio je, intenzivno su surađivali s vanjskim stručnjacima iz područja hidrodinamike, buke i vibracija i stručnjacima glavnih dobavljača opreme i društva za klasifikaciju Lloyd Register.

"Danas imamo brod s dizajnom koji implementira poboljšanja u vezi s održivošću, 'cyber' sigurnošću, pogonom i pogonskim sustavima. Imamo ekološki prihvatljiv brod optimalne performanse u skladu s primjenjivim pravilima i propisima", dodao je Debeljak.

Za razliku od tradicionalnih kruzera, MV Narrative je namijenjen isključivo za život na moru, nudeći raznolik niz sadržaja i objekata, javlja Hina

Od pošte i škole do solarnog hidroponskog vrta i obalne marine, brod na LNG potiče osjećaj zajednice i samodostatnosti. Posebice se ističe najveći 'wellness' centar na moru, koji obuhvaća površinu od 10 tisuća četvornih metara posvećenu spa tretmanima, fitnessu i holističkim zdravstvenim uslugama.

 

Ekološka odgovornost

Odgovornost prema održivosti proteže se izvan pogona, s inicijativama poput pretvaranja otpada u energiju, tržnice bez otpada i farme do stola koje prikazuju posvećenost ekološki svjesnom načinu života, navodi se u priopćenju.

"Cijene rezidencija na brodu MV Narrative kreću se od jednog do osam milijuna dolara, s ograničenim mogućnostima suvlasništva koje počinju od 598 tisuća dolara. U uzajamno korisnoj suradnji, Storylines i Brodosplit kreću na inovativno putovanje kako bi redefinirali luksuzni život na moru. Inženjering je već započeo, što potvrđuje predanost isporuci broda koji premašuje očekivanja, kako u pogledu raskoši tako i ekološke odgovornosti", navodi se u priopćenju.

TAGOVI