Europski novac za nove balkanske plinovode

Autor: I.T. Objavljeno: 20.01.2016. 🕜 13:03 Lokacija: Zagreb

Europska unija odobrila je 179 mil. eura Rumunjskoj za plinovod BRUA i 0,85 mil. eura Bugarskoj za studiju poboljšanja postojeće mreže

Europska unija dodijelila je 179,3 mil. eura za izgradnju rumunjske sekcije plinovoda BRUA. Tu sekciju će graditi rumunjski operator plinskog transportnog sustava Transgaz, a bit će duga 550 km i prolazit će od bugarske do mađarske granice. Kapacitet plinovoda će biti 1,5 mlrd. m3 u smjeru prema Bugarskoj i 4,4 mlrd. m3 u smjeru prema Mađarskoj. Plinovoda BRUA bi trebao povezati Bugarsku i Austriju preko Rumunjske i Mađarske te bi tako trebao pomoći diversifikaciji dobave plina i povećanju energetske sigurnosti u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi, javlja rumunjski dnevnik 'Nine o'Clock'.
Istodobno će Bugarska od EU-a primiti 850 000 eura nepovratnih sredstava za izradu studija za poboljšanje plinske transportne mreže, što je važno za izgradnju plinovoda BRUA. Sva ta sredstva su dio od ukupno 217 mil. eura pomoći koju je EU namijenio za ključne tranzitne energetske projekte u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi. U pitanju je ukupno 15 projekata, od čega je devet plinskih i šest elektroenergetskih, javlja bugarski dnevnik 'Novinite'.

TAGOVI