Plinacro započeo Open Season za pravce za otpremu LNG-a s Krka

Autor: N.D. Objavljeno: 21.01.2016. 🕜 09:30 Lokacija: Zagreb

Ponuditelji trebaju dostaviti neobvezujuće ponude za zakup kapaciteta

Plinacro upravo provodi neobvezujuću fazu Open Season postupka s ciljem dobivanja valjanih ulaznih informacija važnih za izgradnju plinovoda na otpremnim pravcima za plin iz LNG terminala te iz drugih smjerova, a kroz planirane plinovode. Sada se očekuje da ponuditelji dostave neobvezujuće ponude za zakup kapaciteta. Open Season postupak predstavlja instrument procjene tržišnih potreba priznat od institucija Europske unije, a ponuditelji u Open Season postupku imaju priliku tijekom neobvezujuće faze iskazati interes za zakupom kapaciteta na navedenim pravcima, dok će se na temelju rezultata obvezujuće faze omogućiti ugovaranje zakupa kapaciteta. Osnovni pravac za otpremu plina prema objavljenim dokumentima je plinovodni sustav Omišalj-Zlobin-Bosiljevo-Sisak-Kozarac, a postoje i otpremni pravci prema Mađarskoj (tj. Ukrajini, Rumunjskoj, Slovačkoj, Bugarskoj) te pravci prema Srbiji i BiH, kao i zapadni krak otpreme prema Sloveniji. Plinovodi bi u rad trebali biti pušteni 2019. odnosno 2023. 
Za potrebe obvezujuće faze Open Season postupka, utvrdit će se pravila alokacije kapaciteta plinovoda na pravcima za otpremu plina iz LNG terminala i transport iz ostalih izvora. Isto tako će se objaviti indikativna tarifa za transport plina. Zaprimanje neobvezujućih ponuda trajat će od 18. siječnja do 4. ožujka, ponude bi trebale biti pregledane do 11. ožujka, a do kraja istog mjeseca trebao bi biti poznat i izračun indikativne tarife za obvezujuću fazu. Obvezujuća faza Open Season postupka trebala bi trajati od 1. travnja do 2. svibnja, objavio je Plinacro. Kako bi sudjelovali u neobvezujućoj fazi Open Season postupka budući ponuditelji trebaju dostaviti neobvezujuću ponudu za zakup kapaciteta. Ponuditelji koji sudjeluju u postupku moraju zadovoljiti uvjete te pružiti valjane dokaze o njihovom ispunjenju. Tehnički detalji predmeta postupka te uvjeti koje ponuditelji moraju zadovoljiti detaljnije su opisani u Pravilima za provedbu Open Season postupka (neobvezujuća faza) na pravcima za otpremu plina iz LNG terminala i transport plina iz ostalih izvora. 
Projekt LNG terminala na otoku Krku nadrasta hrvatske potrebe i značaj regionalnog projekta s obzirom na to da je, kroz ideju plinovodne poveznice hrvatskog i poljskog LNG terminala kroz koncept Baltik – Jadran, prerastao u transregionalni, europski projekt. Puštanje u pogon terminala je predviđeno u 2019. godini, a kapacitet bi trebao iznositi 4-6 mlrd. m³/god. Projekti izgradnje LNG terminala i pripadajućih otpremnih plinovoda nalaze se na PCI (Projects of Common Interest) i CESEC (Central and South Eastern Europe Gas Connectivity) listama.

TAGOVI