Jednostavno rješenje za sigurno grijanje

Autor: B.L. Objavljeno: 16.11.2017. 🕜 09:53 Lokacija: Zagreb

Nova naljepnica za bojlere upozorava potrošače na sigurnosne mjere pri primjeni plina

Gradska plinara Zagreb, najveći operator plinskog distribucijskog sustava u Hrvatskoj, za svoje je potrošače pripremila sigurnosnu naljepnicu za plinske kotlove i zagrijače vode (bojlere). Naime, kako su iskustva pokazala da su jedan od najčešćih uzroka trovanja ugljičnim monoksidom nepravilnosti u sustavu dobave zraka kod primjene plinskih uređaja vrste B, koji zrak za izgaranje u svojim ložištima uzimaju iz prostorije u kojoj se nalaze, a ne kroz poseban sustav izvana, Služba tehničke podrške GPZ-a je pripremila sigurnosnu naljepnicu koja se lijepi na takve uređaje (tzv. atmosferske bojlere) kada njezini djelatnici obavljaju svoje redovite poslove ispitivanja plinske instalacije u zgradi ili stanu, zamjeni plinomjera, sanacijama ili rekonstrukcijama plinske instalacije u stanu ili zgradi i sl. 
Naljepnicom se upozoravaju krajnji kupci plina da je dobava zraka za izgaranje nezamjenjiva za ostvarenje sigurne i pouzdane primjene plina i cijelog sustava grijanja, ali i da se posebna pozornost mora obratiti na četiri ključna čimbenika ispravne dobave zraka za izgaranje, kako bi se u prostorijama spriječile opasne pa i smrtonosne koncentracije CO. To su:
• ventilacijski otvori (tzv. rešetke), odnosno odgovarajuće podrezivanje vrata prostorije u kojoj se nalazi plinski uređaj (najčešće je to kupaonica)
• primjena električnih ventilatora za odsis onečišćenog, odnosno istrošenog zraka iz prostorije (koji ne smiju raditi u isto vrijeme kada radi plinski uređaj!)
• primjena kuhinjske nape (koja, bez obzira na bila smještena u istoj prostoriji gdje je i plinski uređaj ili ne, ne smije raditi u isto vrijeme kada radi plinski uređaj!)
• primjena plastične (tzv. PVC) ili aluminijske stolarije koja kako što onemogućava toplinske gubitke u okolicu isto tako onemogućava dostrujavanje određenih količina zraka iz okolice u prostorije, što za posljedicu ima ugrožavanje dobave zraka za izgaranje.
Na sve te probleme i potrebu njihovog rješavanja već je na nekoliko Plinarskih foruma upozoravao voditelj Službe tehničke podrške GPZ-a, Dubravko Duvančić, dipl. ing, a o tome će svakako biti riječi i na 17. plinarskom forumu, 22.2.2018. godine u Zagrebu. 

TAGOVI