PPD priželjkuje konzorcij za spas Petrokemije

Autor: N.D. Objavljeno: 15.11.2017. 🕜 14:04 Lokacija: Zagreb

PPD sve više prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima

Prvo plinarsko društvo jedna je od tvrtki koja su iskazale interes za dokapitalizaciju Petrokemije, koja bi na izvanrednoj skupštini 11. prosinca konačno tvrtku trebali pustiti u privatizaciju. Prije toga temeljni kapital tvrtke smanjen je s 386 milijuna kuna na 42,9 milijuna, a u prosincu je plan povećati ga za 450 milijuna kuna izdavanjem novih 45 milijuna dionica na burzi nominalne vrijednosti 10 kuna. Interes za ulazak u tvrtku osim PPD-a iskazali su INA, EBRD, HEP, Janaf i nekoliko mirovinski fondova. Igrači iz branše, poljski Azoty objavio je da zbog rizika identificiranih u due dilligenceu neće sudjelovati u procesu, a šuška se i da Borealis razmišlja o povlačenju. Kako neslužbeno doznajemo iz PPD-a, oni su i dalje u igri i priželjkuju da se u sklopu sadašnjeg modela oformi široki konzorcij koji će upravljati tvrtkom, a ako je riječ o partnerstvu nema tog partnera koji bi im bio neprihvatljiv. Trenutni dospjeli dug Petrokemije prema PPD-u iznosi oko 140 milijuna kuna, dok je stvarni dug veći i penje se na oko 260 milijuna kn.
Kutinski gubitaš uskoro će se suočiti s poteškoćama koje potencijalni partneri za dokapitalizaciju žele izbjeći, a riječ je o ekološkim dozvolama za rad pojedinih postrojenja, koje ističu krajem ove godine, a bez kojih je rad tvrtke nemoguć. Naime, procjenjuje se da u naredne dvije godine u rješenje problema otpadnih voda i u postrojenje amonijak treba investirati oko 35 milijuna eura, što bi se moglo uz korištenje EU fondova ali tvrtka prvo mora pokazati stabilnost u poslovanju, što dokapitalizacija omogućava. Nadalje, tu je i problem rješavanja odlagališta fosfogipsa, što je izdvojeno u zasebnu tvrtku koja se neće privatizirati, a i tu za lokalnu samoupravu i državu postoji mogućnost korištenja EU fondova. To je tim bitnije jer je riječ o investiciji koja varira između 17 i 50 milijuna eura. Potencijalni partneri u dokapitalizaciji ne žele probleme s državnim potporama jer je prije dvije godine uloženo 250 mil. kn kroz kredit s državnim jamstvima. Također, PPD priželjkuje regulatornu segmentaciju tarifa za transport plina na magistralnim plinovodima, što bi dovelo do jeftinijeg plina za velike potrošače među koje pripada Petrokemija.  
Grupacija Energija naturalis, u kojoj se nalaze sve tvrtke među koje pripada i PPD, čak 70% svog ovogodišnjeg prihoda ostvaruje u inozemstvu. Najnoviji potez bilo je ljetošnje otvaranje tvrtke u Švicarskoj PPD Global, kako bi lakše financirali poslovne operacije, među kojima je sve jače trgovanje energijom. Gradnja terminala u Luci Ploče napreduje uspješno - 50.000 m3 skladišnog prostora već je sagrađeno i iznajmljeno, a 60.000 m3 započeta je gradnja. Tvrtka iskazuje interes za participacijom u poslovima istraživanja nafte i plina u Mađarskoj i Hrvatskoj, dok na domaćem tržištu plina priželjkuju krajnju deregulaciju kad je riječ o cijeni plina za kućanstva. Država u nacrtu novog Zakona o tržištu plina unosi 2021. godinu kao krajnji datum za otvaranje tržišta, a u PPD-u smatraju da je već sada za to sazrelo vrijeme.   

TAGOVI