Još mjesec dana jeftiniji plin za industriju

Autor: B.L. Objavljeno: 29.03.2012. 🕜 15:09 Lokacija: Zagreb

Ministar Čačić najavio je da će industrijski potrošači još mjesec dana imati povlaštenu cijenu plina

Ministar gospodarstva i prvi potpredsjednik Vlade Radimir ČAČIĆ izjavio je da će se još mjesec dana zadržati tzv. povlaštena razina cijene prirodnog plina za industrijske potrošače. Tako, naime, stoji u Vladinom priopćenju s održane 18. sjednice, u kojem se ističe da se raspravljalo o Prijedlogu odluke o izmjeni Odluke o najvišoj razini cijene plina za povlaštene kupce, a Vlada je na sjednici također smanjila naknade za organiziranje tržišta električne energije i tržišta plina. 
Opskrbljivači, trgovci i proizvođači će ubuduće Hrvatskom operateru tržišta energije prijavljivati naknadu od 0,014 HRK/(MW h) prodane električne energije umjesto dosadašnjih 0,029 HRK/(MW h), dok će godišnje za sudjelovanje na tržištu električne energije plaćati 10 000 kuna. Smanjenje naknade, pojasnio je ministar Čačić, 'smanjit će troškove nadogradnje' te pomoći konkuretnosti hrvatskog gospodarstva. Što se pak tiče plina, naknada za organiziranje tržišta plina bit će 0,0576 HRK/(MW h) plina koji je izmjeren na izlazima iz transportnog sustava, dok je godišnja naknada za sudjelovanje na tržištu plina u Hrvatskoj također 10 000 kuna. 
Kada je već riječ o energetici, na sjednici Vlade je također odobreno da će se Općini Donji Lapac pomoći u podmirenju dugova za električnu energiju u iznosu 542 000 kuna.

TAGOVI