Nove interkonekcije u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi

Autor: I.T. Objavljeno: 10.06.2016. 🕜 12:00 Lokacija: Zagreb

Potpisan je ugovor o Eastringu, a kreću i bugarsko-turska i slovačko-poljska interkonekcija

Bugarska i Slovačka potpisale su sporazum o budućim isporukama plina iz Slovačke u Bugarsku preko planiranog plinovoda Eastring. Prema sporazumu, operatori plinskih transportnih sustava iz obje zemlje, Bulgartransgaz i Eustream, zajedno će raditi na osiguranju sredstava za gradnju Eastringa iz fondova Europske unije i zajedno će testirati interes tržišta za isporuke plina njime.
Slovačka je predložila projekt Eastring kao plinovod kojim će se spojiti sa zemljama na jugoistoku Europe, a koji bi povezao postojeće plinovode u Slovačkoj s onima u Ukrajini, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, sve do planiranog plinskog čvorišta koje bi se sagradilo kod bugarske luke Varna.
Istodobno je bugarski premijer Bojko BORISOV objavio da će uskoro početi gradnja interkonekcije Bugarske i Turske, koja će omogućiti tranzit plina u oba smjera. Taj plinovod je prioritet za Bugarsku jer osigurava priključak na sve sadašnje i buduće plinovode koji idu preko Turske. Bugarska je uložila oko 110 mil. eura u modernizaciju plinske transportne mreže, što će sada omogućiti izgradnju više interkonekcija prema susjednim zemljama, javlja bugarski dnevnik 'Novinite'.
Uz to, čelnik slovačkog Eustreama je najavio da će zajedno s poljskim operatorom plinskog transportnog sustava GazSystem službeno zatražiti financijsku pomoć od EU-a za gradnju interkonekcije Slovačke i Poljske. Naime, radovi na realizaciji projekta nastavljaju prema planu, a plinovod bi trebao biti pušten u pogon 2019. godine, pri čemu je EU za pripremne radove već Eustreamu isplatio 2,3 mil. eura, a Gaz-Systemu 2,2 mil. eura, što ukupno čini 50% troškova za te radove. Dvosmjerni plinovod će spojiti slovačku kompresorsku stanicu u mjestu Veľké Kapušany i poljsko plinsko čvorište u Strachocini. Ukupna duljina plinovoda iznosi 164 km, od čega je 106 km u Slovačkoj, javlja slovački dnevnik 'Spectator'.

TAGOVI