Plin stiže u splitske bolničke i javne ustanove

Autor: N.D. Objavljeno: 23.05.2016. 🕜 09:04 Lokacija: Split

EVN Croatia s puno truda do kraja godine dovodi plin do prvih velikih korisnika u Splitu

Svečano je obilježen početak plinofikacije Splita. Do kraja ove godine ili početka sljedeće, na zemni plin će se zimi grijati, ljeti hladiti, te tijekom cijele godine kuhati u bolnicama na Križinama i na Firulama, u staračkom domu na Zenti, u osnovnim školama na Blatinama i Ravnim njivama, hotelima "Cornaro", te "Dioklecijan" koji je u izgradnji, pekari "Hrstić", a možda i u "Bobisu". Grijat će se i bazeni na Poljudu, te možda stanovnici Blatina i Spinuta gdje postoje zamrle toplane, zbog čega je tvrtka "EVN Croatia" u pregovorima s Banovinom i u izradi je studija i troškovnik. Dužina plinovoda od Dugopolja do Splita iznosit će oko 16 kilometara, radovi se trenutno odvijaju između Klisa i Solina, započeli su u ožujku i bit će gotovi do početka turističke sezone. U pripremnoj fazi EVN je usko surađivao s Konzervatorskim uredom. Prije određivanja trase i dobivanja dozvola EVN Croatia je proveo arheološka istraživaja na nekoliko lokacija npr. za potrebe Villa Rustice i trase Dioklecijanovog vodovoda. Nakon zadnjeg pada cijene plina od 16,5 % plin je postao još pristupačniji i atraktivniji energent koji se koristi za grijanje, hlađenje i kuhanje. Omogućuje i poslovnim korisnicima da postanu još konkurentniji.
"Korištenje zemnog plina će građanima, gospodarstvenicima i javnim institucijama donijeti uštedu od 20% u odnosu na korištenje loživa ulja čija je cijena trenutno niska, a inače bi se radilo o uštedi od 30 do 40%. Zemni plin također ima znatno manju emisiju štetnih plinova i nema emisije kancerogenih tvari" kaže Zlatko Budrović, predstavnik tvrtke za opskrbu i distribuciju plina koja je u austrijskom vlasništvu i koja je u našoj županiji dobila koncesiju na 30 godina, piše Slobodna Dalmacija. Cijelom događaju nazočili su Zlatko Ževrnja, splitsko-dalmatinski župan, Goran Kovačević, dogradonačelnik, Miljenko Šunić, predsjednik HSUP-a, Stefan Szyszkowitz, član Izvršnog odbora kompanije "EVN AG", te Werner Casagrande, direktor tvrtke kćeri "EVN Croatia". 
Plinska mreža će ići prema Prometovoj garaži u Hercegovačkoj ulici, zatim prema Blatinama pa sve do bolnica. Direktor tvrtke EVN Croatia Werner Casagrande kazao je da bi prvi  potrošači u Klisu na mrežu trebali biti spojeni tijekom ove godine. "Do kraja ove ili početkom iduće godine priključit će nam se i prvi potrošači u Splitu. To je za nas veliki trenutak, jer smo sve ove godine radili da uspijemo postići ovo čemu danas svjedočimo. Za plin postoji interes kućanstava i poslovnog sektora, no ja veliki potencijal vidim u priključenju javnih zgrada", kazao je Casagrande. 
"Raduje nas napredak da će naši građani, gospodarstvenici koji su najviše zainteresirani, vrtići, škole, institucije u kulturi, Kampus Sveučilišta, bolnice i toplane imati mogućnost korištenja jeftinog i ekološki prihvatljivog energenta. U koordinaciji s koncesionarima Grad je utvrdio prioritetne trase, a to je put do naših bolnica. Na Križinama su već spremni za prihvat plina i nadamo se da će radi energetske učinkovitosti uskoro biti obnovljena i bolnica na Firulama i želimo da do kraja ove godine do njih dođu plinske cijevi. Sve dozvole su ishođene. Ceste će biti raskopane, a Grad je napravio koordinaciju između raznih institucija kao što su HEP, Vodovoda, HT i svih onih koji će iskoristiti prigodu što se kopaju ceste da stave i svoje instalacije" kazao je dogradonačelnik Kovačić, koji je dodao da se zabrana izvođenja građevinskih radova tijekom turističke sezone ne odnosi na cijeli grad. Istodobno se radovi odvijaju i na Staroj kliškoj cesti i najavljeno je da će biti gotovi do početka turističke sezone. 
Plinofikacija Splitsko-dalmatinske županije obuhvaća Dugopolje, Solin, Klis, Kaštela i Split. Prije godinu dana u rad je puštena plinska mreža u Dugopolju, nakon čega je EVN Croatia započeo s radovima na izgradnji plinske mreže prema Splitu, trasom koja prolazi kroz Klis i Solin. Dosad je EVN izgradio više 80 km plinovoda u sve tri županije obuhvaćene koncesijom i ospkrbljuje više do 1 000 korisnika. S ulaganjem vrijednim oko 150 milijuna kuna EVN je jedan od vodećih greenfield investitora u regiji.