Počinje plinofikacija gospodarske zone u Dugopolju

Autor: N.D. Objavljeno: 14.11.2013. 🕜 14:14 Lokacija: Split

Na 4. Plinskoj energetskoj konferenciji EVN Croatia najavila sutrašnji početak radova u Dugopolju

Plin je konačno došao u Splitsko-dalmatinsku županiju. EVN Croatia, tvrtka nositelj koncesije za tri dalmatinske županije sutra će svečano započeti s izvođenjem radova na plinofikaciji gospodarske zonu u Dugopolju, najavljeno je na 4. Plinskoj energetskoj konferenciji koja se u organzaciji tvrke Energetika marketing danas i sutra održava u Podstrani kod Splita. Konferencija je okupila blizu 150 sudionika iz plinske branše. Dipl. oec. Werner Casagrande, direktor EVN Croatije rekao je da je vrlo zadovoljan činjenicom da se započinje s radovima i dodao je da je tvrtka imala poteškoća s rješavanjem imovinsko-pravnih pitanja te dobivanjem svih potrebnih dozvola. “Ulaganja u infrastrukturu su izazovna, osjetljiva i vrlo složena. Imamo koncesiju u Dalmaciji na 30 godina i nemamo namjeru odustati zbog poteškoća s kojima se suočavamo”, rekao je Casagrande i dodao da će prvi korisnik plina u Dugopolju biti priključen u proljeće iduće godine. EVN-ovo ulaganje u Dalmaciju amortizirat će se u roku 35 godina. 

Dipl. oec. Goran Kovačević iz ureda splitskog gradonačelnika rekao je da će plinofikacija Splita započeti u roku godinu-dvije, te da nema razloga da se toplane koje trenutno koriste mazut ne prebace na ekološki pogodniji i jeftiniji plin. EVN Croatia ukoro će započeti s ishođenjem lokacijske dozvole za gradnju plinske mreže od Dugopolja do Klisa gdje će se plinska mreža granati u dva pravca. Dipl. oec. Anđelko Katavić, dožupan Splitsko-dalmatinske županije na konferenciji za medije rekao je da županija vidi potencijal u plinofikaciji gospodarskih zona Dugopolje, Dicmo i Kukuruzovac, a u ovoj potonjoj postoji investitor s velikom potrošnjom kojeg zanima plin. Gradnja plinskih energana u tim zonama koje koriste modularne motore koje mogu proizvesti hrvatska brodogradilišta bilo bi dobro rješenje u ukupno 36 gospodarskih zona u Dalmaciji. U splitskoj regiji računaju da će plin 60% ukupnog potencijala doseći u roku o sedam godina, a na plin gledaju kao ekološki i vrlo povoljan energent, koji s cijenom od 30 lipa po kWh može konkurirati električnoj energiji koja košta 98 lipa po kWh. Kada je riječ o samoj gradnji nužna je dobra koordinacija s komunalnim tvrtkama jer nije povoljno često raskopavati gradske ulice, što i jest razlog zašto plinofikacija ide usporenim tempom. 

Dr. Darko Pavlović iz Plinacra istaknuo je da je u proteklih desetak godina izgrađeno oko 1010 km magistrane plinske mreže, no potrošnja plina (iz koje se tarifom za transport financira gradnja magistralnih plinovoda) nije pratila tu dinamiku, pa je Hrvatska sada na razini potrošnje iz 2006. godine. Potrošnja plina trenutno nije u padu samo u Hrvatskoj, već u cijeloj Europi. Dinamika na domaćem tržištu plina je vrlo velika – dok je u 2012. bilo samo četiri promjene opkrbljivača, ove godine bilo je 43 promjene opskrbljivača, a broj zahtjeva za rezervaciju kapaciteta u plinskoj godini 2013/2014. učetverostručio se. Od prvog siječnja 2014. trebalo bi biti omogućeno trgovanje ugovornim kapacitetima za transportni sustav na sekundarnom tržištu. Dipl. oec. Ivor Županić, direktor HROTE-a istaknuo je da je u pripremi izrada Pravila za tržište plinom i novog modela tržišta plinom. Na tržištu je čak 54 sudionika, a liberalizacija cijene dovela je do pada cijene plina za industrijske kupce. 

Drugi dan Konferencije bio je posvećen upravo do sada izvedenim, ali i predviđenim radovima na plinofikaciji Dalmacije. Pri tome je najprije prikazan kraći film o pogonima tvrtke Maraska u Zadru, koja je prvi industrijski potrošač na području Dalmacije koji je priključen na mrežu prirodnog plina, čime su od rujna 2012. godine, kada su radovi dovršeni, ostvarene značajne financijske uštede, ali i pozivini učinci na okoliš. Potom su stručnjaci EVN Croatije u nekoliko izlaganja prikazali najvažnije naglaske iz projekta plinofikacije Dalmacije. Pri tome je istaknuto što je sve do sada učinjeno u Zadru (npr. 10 km plinske mreže koja je već sada 'pod plinom'), ali i najavljeno da se na proljeće 2014. godine očekuje početak primjene plina kod potrošača u Biogradu na Moru i Benkovcu. Isto tako, naglašeno je da su upravo započeli radovi na gradnji plinske mreže u Šibensko-kninskoj županiji, odnosno priključivanju Šibenika s jedne te Drniša i Knina s druge strane. Konačno, s radovima se započelo i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, odnosno u Dugopolju, na području istoimene poslovne zone. Uz to, u zadnjem izlaganju predstavnika EVN-a izdvojeni su neki problemi koji se u posljednjih nekoliko godina stalno pojavljuju pri izvođenju radova kao što su oni, npr. u vezi s pravom služnosti pri prekopu prometnica, nesuglasice koje proizlaze iz različitog tumačenja zakona i propisa kod pojedinih djelatnika državnih i tijela lokalne samouprave i sl. Pri tome je naglašeno kako bi se većina tih problema mogla riješiti s malo više dobre volje, ali i uz primjenu prakse uobičajene u europskim zemljama, primjerice u Austriji. U svakom slučaju, najavljeno je kako će plin do samog Splita doći početkom 2015. godine.


TAGOVI