Naslovnica   →Plin

U 2013. proizvedeno tek 1,5 milijardi m3 plina

Autor: N.D. Objavljeno: 03.04.2014. 🕜 15:06 Lokacija: Zagreb

13. Plinarski forum je okupio oko 180 eminentnih profesionalaca u plinskoj branši

Proizvodnja plina u Hrvatskoj stagnira od 2007. godine, kada je proizvedena rekordna količina plina, odnosno 2,4 milijarde m3. Lani je iz domaćih ležišta Ina proizvela tek 1,5 milijardu m3 plina, što pokriva otprilike polovinu hrvatskih potreba. Brojčane podatke navela je direktorica Prirodnog plina Davorka Tancer na 13. Plinarskom forumu, koji je u organizaciji Energetike marketing u hotelu Antunović okupio oko 180 sudionika iz plinske branše.
Davorka Tancer se požalila da je Ina prema nedavnim odlukama Vlade dužna HEP-u, kao opskrbljivaču na velepodajnom tržištu, osigurati dnevnu fleksibilnost na razini pola milijuna m3, a s obzirom da Ina nema kapacitete u plinskom skladištu, time može ugroziti rad plinskih ležišta i dovesti do gubitka plinskih rezervi. Za ilustraciju, pola milijun m3 plina odgovara dnevnom kapacitetu 43% proizvodnje u Molvama. U prva tri dana HEP-ovih nominacija Ina im je udovoljila. Naftna kompanija ima poteškoća i s činjenicom da ne može u dugovorenom roku povući svojih 200 milijuna m3 plina u plinskom skladištu Okoli. Predsjednik Uprave PSP-a Krešimir Malec potvrdio je da će sav nepovučeni plin nakon 9. travnja biti ponuđen na prodaju korisnicima skladišta. Najniža cijena plina pritom nije određena, a 90% prihoda od prodaje bit će proslijeđeno Prirodnom plinu. Lani je potrošeno 8% manje plina nego 2012., a iskoristivost transportnog sustava izosi 36%. Jelena Zrinski Berger, pomoćnica ministra gospodarstva izjavila je da je jučer objavljen natječaj za istraživanje ugikovodika na Jadranu jedan od načina kojim država želi gospodarstvu i građanima osigurati što je moguće jeftniji plin. U skladu s europskim smjernicama za izgradnju transeuropske energetske infrastrukture Hrvatska će za financiranje iz CEF-a nominirati veći broj međudržavno važnih projekata kao što je jačanje plinske interkonekcije sa Slovenijom kod Rogateca, LNG klaster, plinovod Omišalj-Zlobin-Rupa-Kalce, te Zlobin-Bosiljevo-Sisak-Slobodnica.
Posebnost ovog foruma je što je imao regionalni karakter, s gostovanjem predstavnika Bosne i Hrcegovine i Makedonije. Ismeta Hasanbegović iz IGT-Istraživačko-razvojnog centra za gasnu tehniku iz Sarajeva kazala je da ta zemlja ima ugovore za uvoz plina s MOL-om i Srbijagasom za 600 mil. m3 godišnje, a potrošnje je lani bila i dalje niskih 257 milijuna m3. u planu je plinofikacija općina Visoko, Kiseljak i Fojnica, prebacivanje TE Kakanj na plin te gradnja plinskih interkonekcija Split-Travnik, Ploče-Sarajevo te Travnik-Jajce-Bihać. O 40-postotnim uštedama na plinofikaciji virtualnim plinovodima u Makedoniji govorio je Mirko Stojanovski iz Filbisa, a Aida Bučo-Smajić iz sarajevskog DVGW-a govorila je o uspješnoj harmonizaciji plinske regulative u toj zemlji. Tijekom Foruma predstavljeno je 7. izdanje Plinarskog priručnika, kapitalnog djela za sve korisnike plinske tehnike, koje na više od tisuću stranica donosi pregled najnovijih tehnologija i dostignuća u plinskoj struci.

Pogledajte i galeriju slika sa ovogodišnjeg Foruma: Galerija slika

TAGOVI