Svi žele tržište plina, ali malo ih želi tržišne uvjete

Autor: B.L. Objavljeno: 22.03.2012. 🕜 18:40 Lokacija: Zagreb

Izlaganja oba dana Plinarskog foruma ukazuju na brojne probleme u plinskom gospodarstvu i plinskoj tehnici

Na osnovi najvećeg broja predavanja oba dana 11. plinarskog foruma moglo bi se zaključiti da cjelokupno područje plinskog gospodarstva i plinske tehnike u Hrvatskoj i dalje muče brojni problemi kojima se, unatoč tome što na njih posljednjih nekoliko godina stalno ukazuju struka i gotovo svi sudionici na tržištu plina, još ne nazire rješenje. Unatoč tome ili možda upravo baš zato, ne smanjuje se zanimanje za prisustvovanje Plinarskom forumu, koji je i ove godine održan u prostorima hotela 'Antunović', a okupio je nešto više od 160 sudionika.
Njima su se u dijelu posvećenim pozdravnim govorima najprije obratili predstavnici suorganizatora, pri čemu je potpredsjednik  Udruženja obrtnika Grada Zagreba, gosp. Zvonko BABIĆ istaknuo jedan od ključnih problema koji muče plinsku struku, a to je da se čak  više od 40% plinskih trošila u Hrvatskoj neovlašteno ugrađuje. Pri tome valja reći da stanje ne bi bilo tako crno da se tako poražavajući podaci ne ponavljaju iz godine u godinu i da za to nadležna tijela unatoč brojnim upozorenjima iz struke ne mogu (ili ne žele) pronaći odgovarajuće rješenje kojim bi se i povećala sigurnost primjene plina i smanjila 'siva ekonomija'. Direktor Sektora razvoja Plinacra, operatora hrvatskog plinskog prijenosnog sustava, Goran FRANČIĆ, dipl. ing, nakon toga je bio nešto optimističniji i najavio dovršetak gradnje magistralnog plinovoda do Splita do kraja 2012. godine i brojne razvojne projekte, prije svega interkonekcija, ali i napomenuo da je 'konačna cijena plina uvijek glavno pitanje', od čega sve počinje i gdje sve u plinskoj tehnici i gospodarstvu završava.
Od važnijih naglasaka izlaganja prvoga dana Foruma vrijedi izdvojiti pojam priuštive cijene (eng. affordable price), što bi trebalo biti novi ključni pojam u energetici, a na što se u svojem predavanju posvećenom daljnjem razvoju hrvatskog plinskog gospodarstva s obzirom na razvoj plinske infrastrukture u zemljama u okruženju osvrnuo prof. dr. sc. Igor DEKANIĆ, dipl. ing. s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Svakako je bilo zanimljivo i izlaganje Vlatka BILIĆA SUBAŠIĆA, dipl. ing, direktora Sektora razvoja i investicija PSP-a, na osnovi čega se može zaključiti da se projekti gradnje novih hrvatskih podzemnih skladišta plina sabotiraju! Naime, kako drugačije objasniti da su na razvoju projekta novog vršnog skladišta plina u Grubišnom Polju, zbog stalnog kašnjenja postupaka za to nadležnih državnih tijela izgubljene čak dvije godine! 
Za razliku od većine drugih predavača, Mario OPAČAK, dip. oec, direktor hrvatskog predstavništva Vaillanta, napomenuo je da bi svi sa stanjem u plinskoj struci trebali biti zadovoljni, usporedivši današnje sa stanjem od prije pet godina, no istodobno je naglasio da imidž plina kao prihvatljivog energenta otežavaju stalne najave poskupljenja, ali i da na još neplinoficiranim područjima nema kritične mase potrošača plina. No, pri tome je očito da te 'kritične mase' još dugo neće ni biti jer, kao što je istaknula Mag. Evelyn PANIS, direktorica EVN Croatia plina, potrošačima koji su već prije nekoliko mjeseci priključeni na novoizgrađenu distribucijsku mrežu u Zadru još se ne može pustiti plin jer tvrtka još za to nije dobila tarife. 
Dakako, održano je još nekoliko zanimljivih predavanja, a prvi je dan Foruma završio okruglim stolom pod naslovom 'Kako unaprijediti tržiše plina i ostvariti liberalizirano tržište', na kojem su sudjelovali predstavnici nadležnih državnih tijela i vodećih opskrbljivača plinom. 
Pri tome bi istaknuto više problema koji muče hrvatske opskrbljivače i distributere plina, ali i druge sudionike hrvatskog energetskog tržišta.  Među najvećima su to što, zapravo, ne postoji neka suvisla strategija daljnjeg razvoja energetike u Hrvatskoj, liberalizacija koja nije provedena ni do kraja ni kako bi trebalo, zbog čega su neki sudionici na tržištu dovedeni do ruba preživljavanja, nedopustivo smatranje cijene plina 'socijalnom kategorijom' (dok se istodobno svi zaklinju u slobodno tržište), brojni, ali ponekad neprovedivi zakoni i propisi koji se u pravilu donose na 'kratki rok' pa svako dugoročno planiranje čine nemogućim, a ulaganja upitnim te, konačno, načelo prema kojem se 'problemi ne rješavaju dok voda ne dođe do grla'. U svakom slučaju, kada je riječ o tržištu plina, moglo bi se reći da ga svi zapravo žele, ali da ih ujedno vrlo malo želi prihvatiti  tržišne uvjete. 
Drugi dan 11. plinarskog foruma bio je posvećen plinskoj tehnici, odnosno problematici izvođenja plinskih instalacija i dimnjačarstvu te novim rješenjima u tim područjima. Pri tome se također održana brojna zanimljiva predavanja pri čemu vrijedi istaknuti ono o problemima koji se (i dalje) pojavljuju pri plinofikaciji Zadra, o čemu je govorio Goran JURILJ, dipl. ing. iz EVN Croatia plina. Kao svojevernu bizarnost valja izdvojiti to što su prvi potrošači u Zadru već nekoliko mjeseci priključeni na distribucijsku mrežu i u nju je pušten plin, ali se on ne može njima isporučivati jer, eto, tvrtka još nije dobila tarife. Isto tako, treba istaknuti i zanimljiva izlaganja o sanacijama plinskih i dimovodnih instalacija u starim zgradama, na što se osvrnuo Nenad KUZMAN, dipl. ing. iz Plinoservisa Kuzman te o tome kako je u susjednoj Sloveniji riješeno dimnjačarstvo, što je prikazao Mag. Mihael GRUDEN iz slovenske dimnjačarske tvrtke Energetski servis E.S, ali i mnoga druga.  
Na kraju drugoga dana održan je okrugli stol pod naslovom 'Tko može ugrađivati plinska trošila?', pri čemu je još jednom predstavljena inicijativa UOGZ-a za promjene u načinu prodaje plinskih trošila kako bi se osiguralo da ih mogu ugrađivati samo za to ovlaštene osobe. Valja reći da su svi sudionici okruglog stola još jednom dali podršku inicijativi, što vrijedi i za sve ostale sudionike Foruma, no sada je na za to nadležnim državnim tijelima da na osnovi inicijative naprave mehanizme kojima će se po uzoru na rješenja iz Njemačke i Austrije ostvariti da, uz pridržavanje svih zahtjeva tržišnog natjecanja, kupci u trgovini ne mogu preuzimati trošilo nakon njegovog odabira i plaćanja, već to za njih mogu učiniti jedino ovlaštene i stručne osobe koje oni odaberu i koje će potom to trošilo i ugraditi.  

Galerije slika:

TAGOVI