EVN "zaglavio" na dodjeli tarifa

Autor: N.D. Objavljeno: 23.03.2012. 🕜 13:32 Lokacija: Zagreb

HERA već tri mjeseca EVN Croatia plinu nije odobrila tarifne stavke

Ukupno 70 kućanstava u Zadru, koji već imaju dovršen plinski priključak do trošila ne mogu početi trošiti plin zato što EVN Croatia plin, koncesionar za plinofikaciju u tri dalmatinske županije, nikako ne uspijeva dobiti odluku o visini tarifnih stavki za distribuciju i opskrbu, koju im mora odobriti HERA. EVN je, doznajemo od direktorice Evelyn Panis, početkom godine predao zahtjev za dodjelu tarifnih stavki, no HERA je imala niz dopunskih zahtjeva, zbog čega bi procedura mogla trajati mjesecima.
Panis kaže da je ta tvrtka u proteklih nekoliko godina višekratno kontaktirala HERA-u predlažući im izmjenu tarifne metodologije kako bi se za nove investitore (koji u početku imaju velika ulaganja i nemaju zarade) povećala regulacijska godina, na 5, pa čak i 10 do 15 godina, u kojima bi se odobrene tarife s vremenom diskontirale. Reakcije iz HERA-e nije bilo, vjerojatno zbog toga što EVN Croatia plin nije imala sve dozvole, no u međuvremenu su 22. studenog 2011. dobili dozvolu za opskrbu plinom, a 20. prosinca 2011. i dozvolu za distribuciju plina. Realno, kad bi EVN svoja dosadašnja i buduća ulaganja u plinsku mrežu pokušao profitabilno izraziti u cijeni distribucije i opskrbe došlo bi se do cijene koja bi odbila sve potencijalne kupce plina. Trenutno najviša tarifa koja je odobrena Plinari iz Pule iznosi 0,56 kn po m3, a ako se to usporedi s EVN Croatia plinom došlo bi se do tarife čak 40 puta veće od one koja je odobrena Plinari.
EVN Croatia plin do sada je u 30 km plinske mreže u Zadru investirala 10 milijuna eura, a ove godine napravit će još 60 km plinovoda. Plan ulaganja u sve tri dalmatinske županije u kojima imaju koncesiju penje se na 105 milijuna eura do 2015. godine, pri čemu nemaju namjeru stati ako se budu gradili novi stambeni i industrijski objekti.
Interesa za plin u toj regiji itekako ima - EVN Croatia plin ima potpisano više od 250 pisama namjere, a prvi potrošači trebale bi biti takozvane Crvene kuće u kojima žive razvojačeni branitelji. I industrija se priprema na priključenje. Tvornica Maraska uvela je novu proizvodnu liniju i ima spreman priključak, no priključenje je zapelo na Cestama zadarske županije (CZŽ). Naime, EVN Croatia plinu prolazak plinovoda ispor glavne zadarske prometnice, Jadranske ceste, CZŽ uvjetovale su sanacijom čak 800 metara kolnika vrhunskim asfaltom, na što je tvrtka tada nevoljko pristala i što ih je koštalo neplaniranih 1,2 milijuna eura. Sada im za priključenje Maraske treba kanal širine 60 cm, no Ceste zadarske županije traže sanaciju okolnih 20 metara ceste, na što EVN Croatia plin ne pristaje. Interes za priključenje na plin pokazala je Tvornica kruha i sportski centar Višnjik. EVN Croatia plin računa de će u sve tri regije plinom može opskrbiti 130.000 kupaca, a do kraja rujna računaju sa 600.000 m3 isporučenog plina.

TAGOVI