Proizvodnja energije u RH opada od srpnja 2011.

Autor: N.D. Objavljeno: 27.03.2012. 🕜 12:29 Lokacija: Zagreb

Linić kaže da je prioritet vratiti Inu na naftna i plinska polja

Ekonomski institut Zagreb (EIZ) i časopis Banka objavili su petu u seriji Sektorskih analiza, koja je posvećena energetici i naftnoj industriji, u kojoj se upozorava da proizvodnja energije u Hrvatskoj opada od srpnja 2011. godine. Na smanjenje proizvodnje energije najviše je utjecao pad proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, koja je u siječnju 2012. na međugodišnjoj razini pala za 18%, a vađenje sirove nafte i prirodnog plina smanjeno za 9,8%. 
Ministar financija Slavko Linić u intervjuu za travanjski broj Banke najavljuje da će preokrenuti takve trendove, objavio je danas Bankamagazin na svojim internetskim stranicama. 'Prioritet nam je vratiti Inu na naftna i plinska polja u Hrvatskoj. Ako ocijenimo da Ina nije zainteresirana, ima jako puno onih koji jesu. Želimo u Ini razgovarati o investicijama, radnim mjestima i bogatstvu Hrvatske', rekao je Linić u intervjuu u novom broju Banke. Linić, kako prenosi Bankamagazin, također upozorava da će ekonomska cijena plina u budućnosti građanima izazvati velike probleme. 
 Sektorske analize o energetici i naftnoj industriji pokazuju da su u Hrvatskoj cijene plina za industriju među najvišima u Europi, a skuplji plin i brži rast cijena električne energije pokazuju da je domaća industrija u relativno nepovoljnijem položaju od EU, odnosno da joj skuplje cijene energenata smanjuju konkurentnost. Za razliku od industrije, cijene plina i struje za kućanstva u Hrvatskoj su među najnižima u Europi. Električna energija, plin i ostali energenti obuhvaćaju 9,6% izdataka prosječnog domaćinstva. Bruto potrošnja električne energije po stanovniku u Hrvatskoj je za 33,7% manja u odnosu na EU27, a potrošnja motornog benzina za 16,9%, neki su od pokazatelja iz Sektorske analize o energetici i naftnoj industriji EIZ-a i Banke, prenio je Tportal

TAGOVI