Dvorana Gripe sada ima inteligentnu LED rasvjetu

Autor: B.L. Objavljeno: 26.03.2018. 🕜 11:04 Lokacija:

Tvrtka LED Elektronika uspješno je završila projekt rekonstrukcije rasvjete i ugradnje sustava daljinskog upravljanja i nadzora rasvjetom u zgradi Športskog centra Gripe u Splitu. Zamjenom starih rasvjetnih tijela i reflektora višestruko je smanjena potrošnja električne energije, a time su troškovi električne energije za naručitelja sniženi za 85% u odnosu na postojeće stanje.

U sklopu projekta 'Pružanje energetske usluge u svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti rasvjete zgrade ŠC Gripe' tvrtka LED Elektronika, jedan od vodećih hrvatskih proizvođača rasvjete sa svjetlećim diodama (LED), uspješno je zamijenila oko 3600 postojećih, zastarjelih i neekoloških rasvjetnih tijela (HID reflektori, žarulje, fluo-cijevi) male učinkovitosti, velike instalirane snage i kratkog vijeka trajanja novim, visokoučinkovitim rasvjetnim tijelima. Pri tome je ugrađena najnovija generacija LED reflektora PrecisionLux , LED žarulja i LED cijevi proizvedenih u pogonu LED Elektronike u Ivanić Gradu.

Radi se o svjetiljkama koje se odlikuju velikom učinkovitošću i visokom kvalitetom izrade, ali i preciznom optikom koja u potpunosti usmjerava proizvedeni svjetlosni tok, optimalno osvjetljavajući zadane prostore (dvorane, urede, hodnike, spremišta itd.) i bez nepotrebnog rasipanja svjetlosnog toka. Certificirane su i u potpunosti sukladne europskim i svjetskim normama i propisima.


Jedan od ugrađenih reflektora

Uz to, upravljivost i osmotrivost svjetiljki ostvarena je ugradnjom upravljačko-komunikacijskih kontrolera pa se rasvjetom može upravljati i nadzirati na daljinu. To se postiže integracijom hardverske infrastrukture PrecisionLux sa SCADA softverom PrecisionLeap putem mrežne infrastrukture i uz primjenu industrijskog standarda ModBus. Sustav PrecisionLeap za daljinsko upravljanje i nadzor rasvjetom time omogućava operateru izravno upravljanje radom pojedinog ili skupine reflektora (uključenost, intenzitet rasvjete) ili postavljanje predefiniranog režima, regulirajući tako razinu osvijetljenosti ovisno o tipu i važnosti događanja u dvorani. Predefinirane razine osvijetljenosti (režimi) su projektirani sukladno HRN EN 12193 za svaki pojedini sport i za svaku pojedinu klasu natjecanja, od rekreativnog, do onog međunarodnog značaja.


Prikaz sustava PrecisionLeap na ekranu računala

Osim upravljanja, sustav PrecisionLeap operateru omogućuje nadzor i praćenje rada rasvjetnih tijela, detekciju i prikaz pogrešaka te mjerenje potrošnje na razini cijele zgrade, što ga čini cjelovitim i jedinstvenim rješenjem na tržištu koje krajnjem korisniku na intuitivan i pregledan način daje dubinski uvid u instalaciju.

Uz inicijalni trošak investicije oko 5,4 milijuna kuna (s porezom na dodanu vrijednost), kada se uzmu u obzir godišnje uštede na električnoj energiji i održavanju cijelo vrijeme trajanja ugovora o pružanju energetske usluge, razdoblje povrata investicije iznosi nešto manje od sedam godina.Novougrađena rasvjeta u maloj dvorani ŠC Gripe

TAGOVI