Fasadni toplozračni solarni paneli

Autor: prof. dr. sc. Mladen Stupnišek, dipl. ing. i doc. dr. sc. Rene Lisac, dipl. ing. Objavljeno: 04.05.2018. 🕜 12:46 Lokacija:

Primjena Sunčeve energije u zgradarstvu proširuje se i na primjenu solarnih fasada koje su u osnovi ventilirane fasade, kod kojih se u vanjsku ploču ugrađuju toplovodni solarni kolektori ili fotonaponski moduli, a počinje i primjena toplozračnih kolektora.

Solarne fasade su građevinski elementi koji omogućavaju iskorištavanje Sunčeve energije, odnosno njezinu pretvorbu u toplinsku ili električnu energiju. Zapravo, riječ je o ventiliranim fasadama, kod kojih su u vanjsku ploču ugrađeni toplovodni solarni kolektori ili fotonaponski moduli, a mogu se ugraditi i toplozračni solarni kolektori.

Kod većine solarnih fasada na vanjskoj strani se nalazi prozirno staklo koje je ugrađeno u okvir od aluminijskih profila koji se pričvršćuje na nosivu konstrukciju osunčanog zida zgrada. Cijena takvih solarnih fasada iznosi oko 600 EUR/m2, što je vjerojatno razlog da se u Hrvatskoj one još ne primjenjuju. Osim osnovne cijene takve opreme, treba dodati i troškove izvođenja potrebne infrastrukture u zgradi koja omogućava korištenje tako proizvedene električne energije ili toplinske energije za grijanje prostorija ili pripremu potrošne tople vode.Načini funkcioniranja panela

Na temelju dobrih rezultata primjene toplozračnih solarnih kolektora, koji je razvijen i primijenjen na vikendici, razvijen je i fasadni panel u koji je uključena i funkcija toplozračnog solarnog zagrijavanja. Posebnost razvijene konstrukcije panela je da, umjesto staklene ploče, na prednjoj strani je tanki dekorativni aluminijski lim, koji je dva puta okomito savijan, formirajući kompaktni okvir bez potrebe za primjenom aluminijskih profila i staklene ploče. Okvir je spojen s dvije aluminijske cijevi koje se ugrađuju u provrte u zidu zgrade. U spojnim cijevima za zrak ugrađene su zaklopke, a u fasadnom okviru dva otvora za zrak s polužnim zaklopkama koje se otvaraju aktuatorima iz prostorije. Za razliku od toplovodnih i fotonaponskih solarnih kolektora, toplozračni solarni kolektori ne zahtijevaju nikakvu infrastrukturu u prostoriji jer se zagrijani zrak izravno provodi u prostoriju i time zagrijavaju zrak, zidove i strop prostorije.

Funkcije tako razvijenog panela domaće proizvodnje su:
1. osnovne funkcije - danju i noću, zimi i ljeti:
• arhitektonski dekorativna trajna fasada
• debela negoriva toplinska izolacija za niskoenergetsku gradnju
• ventiliranje prostorije i ventiliranje fasade 
2. dodatna funkcija (ali, samo za sunčanog vremena, kao i kod drugih vrsta solarnih kolektora):
• toplozračno solarno zagrijavanje prostorije. 
Prostrujavanje u panelu zagrijanog zraka ostvaruje se prirodnim toplinskim uzgonom (tzv. pasivni kolektor) ili prinudnim poticajem (tzv. aktivni kolektor). Intenziviranje prijenosa zagrijanog zraka postiže se ugrađenim ventilatorom pogonjenim električnom energijom iz malog fotonaponskog modula, koji je istovremeno osunčan ili iz električne mreže u prostoriji.
Za izradu panela primjenjuju se pretežno materijali i komponente domaćih proizvođača, a za izradu panela koriste se standardni limarski strojevi. Zato su troškovi izrade značajno niži od solarnih fasada na osnovi fotonaponskih modula ili toplovodnih solarnih kolektora, što daje nadu za moguću primjenu za nove i energetski obnavljane zgrade, sukladno novom Zakonu o gradnji (NN 153/2013 i 20/2017), u kojem se zahtijeva velik stupanj energetske učinkovitosti i primjena obnovljivih izvora energije.


Demonstracijski uzorci limene ventilirane fasade (bijelo) i fasadnog toplozračnog solarnog panela (tamnosmeđe) i primjer  samogradnje toplozračne solarne fasade (smeđe) na vikendici

TAGOVI