Specijalistički studij energetike i ekonomije polaznicima širi sliku energetskog sektora

Autor: N. D. Objavljeno: 02.05.2016. 🕜 16:26 Lokacija:

Poslijediplomski specijalistički studij iz područja ekonomije i energetike, u organizaciji Ekonomskog fakuteta iz Rijeke, priprema se za upis šeste generacije studenata. Program je jedinstven u regiji po multidisciplinarnom pristupu, stručnim predavačima, brojnim primjerima iz najnovije prakse i interaktivnom pristupu nastavi.

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci organizator je prvog hrvatskog poslijediplomskog specijalističkog studija iz područja ekonomije energetike u Hrvatskoj i široj regiji te prvog koji nudi multidisciplinarne sadržaje u tom sektoru. Studij pod nazivom "Ekonomija energetskog sektora" izvodi se u Zagrebu od 2011. i to u suradnji s Energetskim institutom Hrvoje Požar. Program je usklađen sa sličnim poslijediplomskim specijalističkim (MBA) studijima u Europskoj uniji, SAD-u i azijskim zemljama, najčešće pod nazivom Energy Economics ili Energy Management. Poslijediplomski jednogodišnji studij potvrdilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta a nosi 60 ECTS bodova. Među polaznicima dominiraju inženjeri i ekonomisti ali ima i pravnika, novinara i drugih struka zainteresiranih za tu materiju. Specifičnost ovog studija je u prilagođenosti potrebama polaznika koji mogu birati kolegije i sadržaje koji im nedostaju u dosadašnjem obrazovanju.
"Puno se govori o interdisciplinarnosti ali u konkretnim studijskim programima ona je često prisutna samo na papiru. Mi smo željeli napraviti iskorak i mislim da smo u tome uspjeli. Kada smo pokretali studij i razgovarali s ljudima u HEP-u, HROTE-u, HERA-i i drugim energetskim tvrtkama shvatili smo da su inženjerima potrebna ekonomska znanja kako bi kompetentno mogli donositi odluke. S druge strane ekonomisti i pravnici žalili su se da im nedostaju određena tehnička znanja o energetskim procesima kako bi mogli ispravno procijeniti troškove, izraditi poslovne i investicijske planove i slično. Ovim specijalističkim studijem želimo tim profilima stručnjaka pružiti znanje koje im nedostaje", kaže prof. dr. sc. Saša Žiković, jedan od voditelja studija. Polaznici su obavezni položiti tri obavezna kolegija te odabrati četiri od čak 13 ponuđenih izbornih kolegija. Također, polaznici moraju u dogovoru s predmetnim predavačem izraditi jedan slučaj iz prakse (case study) te napisati i obraniti završni rad kojim stječu titulu specijalista ekonomije energetskog sektora.


Studijski posjet HOPS-ovom dispečerskom centru

Nositelji kolegija su profesori s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, EIHP-a, Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta iz Zagreba, HOPS-a i HERA-e, a gosti predavači dolaze iz HEP-a, INA-e, EKONERG-a, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, REA Kvarner, Raiffeisen mirovinskog fonda i konzaltinga za EU fondove. Voditelji studija inzistiraju na izvrsnosti predavača pa neke specifične teme, poput LNG-a i trgovanja na robnim burzama, pokrivaju inozemni predavači. Energetski krajolik je vrlo dinamičan a interesi polaznika se mijenjaju te su u međuvremenu uvedeni novi ili pojačani postojeći kolegiji posvećeni obnovljivim izvorima energije, energetskoj učinkovitosti i naprednim mrežama. U svakom slučaju, jedno pravilo uvijek važi - fokus predavanja prilagođava se stvarnim interesima polaznika. Nastava je interaktivna a svake godine polaznici imaju organiziran studijski posjet nekom bitnom energetskom objektu kao što su termoelektrane, hidroelektrane, nuklearna elektrana Krško ili dispečerskim centrima. Do sada je studij upisalo 97 polaznika tijekom pet generacija, a 17 ih je uspješno magistriralo. Nastava se izvodi u Zagrebu, na Energetskom institutu Hrvoje Požar, a natječaj za šestu generaciju polaznika bit će raspisan u rujnu. Studij je moguće financirati i kreditnom linijom Riječkog sveučilišta te putem kredita svih poslovnih banaka.

Sve detalje o studiju možete pročitati OVDJE.


Polaznici studija u posjetu NE Krško

Iskustva polaznika

Saša DUJMIĆ, HEP, član Uprave,

Studij ekonomije energetskog sektora mi je pomogao proširiti znanja koja su mi neophodna za obavljanje ovako odgovorne funkcije unutar HEP Grupe, a u okviru energetskog sektora čitave regije. Moram naglasit izvrstan pristup voditeljice Studija, a i svih predavača, koji su svim polaznicima omogućili da u jednoj kolegijalnoj atmosferi steknu znanja neophodna za daljnji napredak u karijeri. Ono što bi također naglasio, to su svakako nova poznanstva unutar grupe polaznika, koja će nam svima zajedno, sigurno pomoći u daljnjem radu. Svakako ću Studij preporučit i drugima. Uz znanja koja smo dobili na predavanjima, naša neformalna druženja su nam omogućila svima zajedno još neposredniju komunikaciju i podiglo koristi od studija na još veću razinu.

Ratimir OREŠKOVIĆ, Plinacro, član Uprave

Moja motivacija da krenem ponovno studirati, bio je ovaj zanimljivo koncipiran specijalistički studij ekonomije energetskog sektora. Odlična kombinacija obaveznih i izbornih predmeta pomogla mi je proširiti znanja iz područja ekonomije, koja nama tehničke struke često nedostaje u obavljanju menađerskog posla na vodećim pozicijama. Profesori predavači su odabrani po kriteriju visoke stručnosti i odlične suradnje sa polaznicima. Kolege polaznici su bili sjajni, pratili predavanja sa velikim interesom i bili u interakciji sa predavačima. Jednom riječju, velika preporuka za sve željne dodatnog znanja iz ekonomije energetike!

Željko ŠIMEK, HEP-ODS, direktor

Poslijediplomski studij ekonomskog sektora je prije svega odlično organiziran studij.Predavači su stručni i u svojim predavanjima su nam svima prenijeli znanja koja su nam bila potrebna i sa kojima nismo bili upoznati.Nama inženjerima je dobro došlo da naučimo i ekonomski aspekt energetskog sektora i tu sam zaista dosta toga naučio (prvenstveno od prof.Vlahinić i prof.Žikovića).Drago mi je da sam upoznao puno dragih kolega,sa kojima sam se pored predavanja i dobro družio.Studij ću svakako preporučiti i drugim zaposlenicima u mojoj tvrtki.Sve što sam naučio na ovom studiju koristiti će mi u mojem daljnjem radu.

Dragan MARKOVIĆ, dipl.ing., član uprave Proficio

Mogu reći da je pravo osvježenje i zadovoljstvo učiti o području energetike kroz multidisciplinarni pristup, sagledavajući kako tehnološke, tako i poslovno-financijske aspekte energetskog sektora. Jako mi se sviđa interaktivnost predavanja s obiljem primjera iz prakse i otvoreno diskutiranje o pojedinim temama u vezi energetike. Mislim da je ponuđen odličan miks predavača iz akademske zajednice i predavača koji dolaze iz gospodarstva i institucija povezanih s energetikom. U svakom slučaju toplo preporučam ovaj specijalistički studij svakome tko želi naučiti osnove funkcioniranja energetskog sektora kroz primjenu u stvarnom svakodnevnom poslovanju.

Nataša PUTAK, Hrvatski operator tržišta energije

Poslijediplomski specijalistički studij „Ekonomija energetskog sektora“ je premašio sva moja očekivanja. Kao ekonomistica (i to smjer financije,) koja je svoj put profesionalnog razvoja preusmjerila s korporativnog bankarstva na energetiku, bila sam iznenađena koliko mi je ovaj studij na jednostavan i vrlo efikasan način približio ovu tematiku i omogućio mi da u kratkom roku puno naučim te time postanem kompetentan sugovornik. Pored toga, ovaj mi je studij dao kompletan pregled aktualnih problematika iz ključnih područja temeljem čega sam uspjela detektirati sve ono u čemu bih se željela dalje usavršavati. Hvala svima na ovom prekrasnom iskustvu!

Dražen BALIĆ, mag.ing.mech., EIHP, istraživač, Odjel za gospodarenje i organizaciju u energetici

Interdisciplinarnost, stručnost, organiziranost, holistički pristup kako bazičnim tehno-ekonomskim znanjima tako i aktualnim geopolitičkim temama samo su neke od odrednica poslijediplomskog specijalističkog studija Ekonomija energetskog sektora. Smatram kako navedeni studij daje nužna znanja ne samo inženjerima već i drugim strukama o osnovama funkcioniranja energetskog sustava u geostrateškom, ekonomskom te inženjerskom kontekstu. Svakako moram pohvaliti organiziranost i predanost predavača u prenošenju znanja, iskustva te angažmanu prilikom ugošćivanja vanjskih predavača koji iz prve ruke ukazuju na realne izazove s kojima se svakodnevno susreću u energetskom sektoru. S punim pouzdanjem mogu preporučiti navedeni studij. Smatram kako je studij pozitivno utjecao na mene i moj profesionalni razvoj kao inženjera te mi proširio vidike i omogućio sklapanje mnogih novih i vrijednih poznanstava.

Više o iskustvima polaznika možete naći na ovom LINKU.

TAGOVI