Budimpešta će se grijati na geotermal

Autor: N.D. Objavljeno: 07.06.2021. 🕜 13:16 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)

Mađari žele udio plina u centralnom grijanju smanjiti sa 70 na 50%

Tvrtka za daljinsko grijanje FÖTÁV u gradu Budimpešti i islandska grupacija Arctic Green Energy potpisali su u travnju sporazum o suradnji za izgradnju daljinskog grijanja utemeljenog na geotermalnom potencijalu. Projekt može uštedjeti do 21.000 tona emisije CO2 godišnje u Budimpešti, rečeno je. Prvi veliki geotermalni projekt od 10-20 MWth trebao bi se uspostaviti u sustavu daljinskog grijanja u Budimpešti, tj. opskrbi toplinom glavnog grada, kroz predviđenu suradnju dviju tvrtki. Računa se da bi jedan toplinski sustav od 20 MWt mogao proizvesti 300.000 do 400.000 GJ energije godišnje, a par bušotina moglo bi osigurati godišnju potrošnju za cca. 10.000 prosječnih kućanstava u Budimpešti.

Sektor daljinskog grijanja trebao bi igrati glavnu ulogu u postizanju ciljeva zaštite klime, pa činjenica da Nacionalna energetska strategija usvojena prošle godine uključuje program zelenog daljinskog grijanja nije slučajnost. U skladu s ciljem utvrđenim u programu, udio prirodnog plina u proizvodnji daljinske topline smanjit će se sa sadašnjih 70% na 50% u Mađarskoj do 2030. godine, pri čemu maksimalno moguće korištenje geotermalne energije može imati ključnu ulogu. 

Regulirane cijene

Trošak daljinskog grijanja reguliran je u Mađarskoj administrativnim cijenama, stoga će cijene koje će se primjenjivati na geotermalne jedinice za proizvodnju topline koje će se uspostaviti u Mađarskoj također regulirati mađarsko Regulatorno tijelo za energetiku i komunalne usluge.

Grad Budimpešta poznaje korištenje geotermalne energije za svoje poznate terme, ali korištenje zapravo datira iz rimskog doba u obližnjem Szentendreu i ima iskustva geotermalnog grijanja uVeresegyhazu, također u blizini Budimpešte. Projekt se čvrsto uklapa u srednjoročnu poslovnu strategiju koju je nedavno usvojio FÖTÁV, postavljajući tehničke ciljeve povezane s daljinskim grijanjem jedinstvenog budimpeštanskog komunalnog poduzeća BKM Budapesti Közmüvek, nove tvrtke koja bi trebala započeti s radom u bliskoj budućnosti. 

Sporazum o suradnji usredotočen je na prvu značajnu fazu projekta, koja obuhvaća istraživanje potencijalnih lokacija, dobivanje potrebnih dozvola, odobrenja i licenci, kao i sveukupne tehničke, ekonomske i pravne pripreme, objavio je portal Think geoenergy.

TAGOVI