Kreće dogradnja UPOV-a Centar

Autor: B.O. Objavljeno: 28.05.2021. 🕜 08:39 Lokacija: Zadar

UPOV ide u cjelovitu rekonstrukciju, kaže Branko Dukić

U prostoru Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Centra Odvodnje Zadar sredinom ovoga tjedna potpisan je Ugovor na dogradnji Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Centar u Zadru u sklopu Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Zadar-Petrčane. 

Po provedenom postupku javne nabave za izvođača radova na tom kapitalnom projektu izabrana je tvrtka Nicro iz Zagreba. Ugovor su potpisali direktor Odvodnje Grgo Peronja i Kristijan Milaković, direktor tvrtke Nicro. Vrijednost tog ugovora je nešto više od 37,9 milijuna kuna bez PDV-a. 

"Iako nije riječ ni približno o najvrjednijoj ugovorenoj komponenti u projektu Aglomeracije Zadar-Petrčane, ovaj je projekt posebice bitan. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda ide u cjelovitu rekonstrukciju kojom ćemo unaprijediti pročišćavanja zraka i anulirati neugodne mirise, a istovremeno smanjiti buku rada opreme i uštedjeti u operativnim troškovima", naglasio je gradonačelnik Zadra Branko Dukić, dodajući da će radovi trajati dvije godine.

 

Ispiranje opreme 

Projekt obuhvaća natkrivanje linija i ventilaciju s pročišćavanjem zraka ispod pokrova, nadogradnju postojećeg sustava za pročišćavanje zraka, izgradnju spremnika za ravnomjerno doziranje otpadnih voda iz septičkih jama i ugradnju sustava za pročišćavanje zraka iz tih spremnika. 

Također, pročišćena otpadna voda koristit će se u sustavu ispiranja opreme što će dodatno smanjiti potrošnju i trošak vode, objavljeno je na stranicama Grada Zadra

"S ovim ugovorom došli smo do samog kraja opsežnog posla pripreme dokumentacije i provedbe postupaka javne nabave. Nabavljena je sva projektom planirana oprema, krenuli su radovi na području Bokanjca, prije desetak dana ugovoreni su radovi na području ostatka grada, a uskoro će biti potpisani i ugovori za linijske građevine četvrti uz Put Bokanjca i aglomeraciju Petrčane za koje su pristigle ponude u evaluaciji. Konačno, modernizacija UPOV-a, nabavka nove specijalizirane opreme i izgradnja sustava odvodnje u svim područjima Zadra koji prolazi kroz 317 gradskih ulica donosi nam najviši komunalni standard", istaknuo je.

 

Miris i buka 

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je izjavio kako su 2017. nakon poplave koja je pogodila Zadar i ovaj uređaj, uspješno sanirane štete na uređaju. 

"Tada smo rekli da moramo ići korak dalje da riješimo ono što je opterećivalo građane Zadra, to je pitanje mirisa, buke, a ujedno smo koncipirali rješenje kojim ćemo smanjiti troškove rada uređaja. Od ukupno 12 ugovora na Aglomeraciji Zadar-Petrčane do sada je riješeno 11 što je visoka razina uspješnosti realizacije ovoga projekta", rekao je. 

Predsjednik MO Smiljevac Aldo Rogić izrazio je nadu kako će ovim projektom problem neugodnih mirisa koji dolaze iz pročišćivača biti konačno riješen.

TAGOVI