Krenula gradnja UPOV-a aglomeracije Nova Gradiška

Autor: B.O. Objavljeno: 14.06.2021. 🕜 10:05 Lokacija: Nova Gradiška

Rješavanje dugotrajnih vodnokomunalnih problema Nove Gradiške i okolnih naselja

Početak izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV), završne faze projekta Europske unije Razvoj vodnokomunalne infrastrukture, čija je vrijednost 143 milijuna kuna, obilježen je koncem proteklog tjedna u Novoj Gradiški

Gradnjom tog UPOV-a, javlja Brodsko-posavska županija, zaokružit će se velika cjelina na području aglomeracije Nova Gradiška i naselja općina Cernik i Rešetari gdje svi stanovnici imaju pristup zdravstveno ispravnoj vodi i gdje će sva otpadna voda biti zbrinuta u skladu s europskim standardima i direktivama. 

Projekt UPOV-a provodi Vodovod zapadne Slavonije, a time se rješavaju dugotrajni vodnokomunalni problemi Nove Gradiške i okolnih naselja.

 

Besplatni priključci 

Tijekom prve faze tog projekta izgrađeno je 32 kilometra kanalizacijske mreže uključujući i 1.824 priprema za kućne priključke na kanalizaciju u naseljima Giletinci, Prvča, Rešetari, Zapolje, Adžamovci, Gunjavci, Drežnik i Brđani. 

Kako bi se poboljšao kanalizacijski sustav, na tome području izgrađeno je osam retencijskih bazena i 12 crpnih stanica. Osim toga, izgrađeno je 3.700 metara vodovoda te vodosprema kapaciteta 3000 m³. Na cijeloj aglomeraciji izgrađeno je i ukupno 2.955 besplatnih priključaka na vodu. 

"Drago mi je da je ovaj projekt u završnoj fazi realizacije ne samo kao županu, već i kao građaninu jer njime čuvamo zdravlje naših stanovnika i okoliš. Zadovoljan sam iznosom odobrenih bespovratnih sredstava od strane EU-a, a ovaj projekt je dokaz kako treba provoditi europske projekte", kazao je župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić

Predviđeni završetak radova je u kolovozu 2022. godine.

TAGOVI